Με τον τίτλο «Η έρευνα για το "Qatargate" πιθανόν να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους» δημοσιεύτηκε άρθρο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», που φιλοξενεί συνέντευξη του Φρεντερίκ Βαν Λε, του ομοσπονδιακού εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση.

Το ερώτημα που πλέον απασχολεί τους πολίτες, την ώρα που οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι εκτός φυλακής, είναι εάν η υπόθεση διαφθοράς που πήρε το όνομα «Qatargate» και αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον «ξεφουσκώσει» ή όχι. Ο Βέλγος εισαγγελέας απαντά στο ερώτημα, δίνει το στίγμα των ερευνών και καλείται ακόμα να σχολιάσει δηλώσεις της Εύας Καϊλή μετά το μπαράζ συνεντεύξεων που έδωσε η ευρωβουλευτής σε διεθνή ΜΜΕ από τη στιγμή που της αφαιρέθηκε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Δεν σημαίνουν τίποτα»

Σε σχέση με την ίδια την υπόθεση, ο Βαν Λε αναφέρει πως οι αποφυλακίσεις δεν σημαίνουν τίποτα για την ουσία της υπόθεσης, η οποία, όπως είπε, καθόλου δεν «ξεφουσκώνει». Η έρευνα συνεχίζεται, οι μαρτυρίες αξιολογούνται, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως περίπου 15 οικονομικοί ερευνητές εργάζονται στην υπόθεση. Επεσήμανε ακόμα ότι ιδίως σε μια τέτοια υπόθεση, όπου εμπλέκονται ευρωβουλευτές, ζητήματα ασυλίας αλλά και χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δώσουν απαντήσεις στις βελγικές Αρχές, είναι λογικό η έρευνα να κρατά χρόνο.

Οι καταγγελίες

Ο ίδιος ρωτήθηκε για τις καταγγελίες που έκανε η Εύα Καϊλή για κακομεταχείρισή της στις φυλακές και για τα όσα είπε σε σχέση με το ότι την εμπόδιζαν να βλέπει το παιδί της. Ο κ. Βαν Λε, αφού διευκρίνισε ότι το ζήτημα της επαφής με το παιδί δεν είναι a priori αρμοδιότητα του εισαγγελέα, ανέφερε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία. Είπε μάλιστα ότι η κ. Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε και επισήμανε ότι στην ίδια τραγική κατάσταση έχουν βρεθεί και άλλες μητέρες, αλλά κανείς δεν μιλάει, π.χ., όταν πρόκειται για μια μητέρα Ρομά που μπαίνει στη φυλακή.

«Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα Ρομά, που έχει και παιδιά, η οποία μπαίνει στη φυλακή;», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το εάν η προληπτική κράτηση της Εύας Καϊλή ήταν απαραίτητη αλλά και για το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής έμεινε στη φυλακή το ίδιο διάστημα με τον Παντσέρι, που ωστόσο ομολόγησε τα εγκλήματά του, ο κ. Βαν Λε διευκρίνισε κατ' αρχάς ότι η προληπτική κράτηση έχει συγκεκριμένους σκοπούς: τη διατήρηση της έρευνας -ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου- και την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

«Είναι πολύ»

Για την κράτηση της κ. Καϊλή είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αμείλικτο.  «Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας θυμηθούμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες -διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- σοβαρές. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την Εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου, εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στην έφεση, ενώπιον του Εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων», τόνισε.