Τη φιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκαν οι Τούρκοι. Η φωτογραφία του κ. Αβραμόπουλου με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, έγινε πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες. Η «Hurriyet» είχε πρώτο θέμα την παρουσία του πρώην υπουργού, τιτλοφορώντας το «Με τα μάτια του Δημήτρη».

Ο κ. Αβραμόπουλος παρέστη στην ορκωμοσία κατόπιν πρόσκλησης του Τ. Ερντογάν. Δεν πήγε, δηλαδή, στη δεξίωση με θεσμική ιδιότητα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι οι κύριοι Αβραμόπουλος και Ερντογάν διατηρούν καλές επαφές από την εποχή που ο τελευταίος ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η φιλία

Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, κ. Αβραμόπουλος, είχε μεταβεί μέχρι και στις φυλακές στο Πιναρχισάρ, όταν κρατούνταν κατηγορούμενος για διασπορά θρησκευτικού μίσους ο Ερντογάν, για να τον επισκεφθεί. Πρωτοβουλία που ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε.

Στην ορκωμοσία, ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ερντογάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ μίλησε «στο πόδι» και με τον Χ. Φιντάν, αλλά και το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Mαζί τους ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι φωτογραφίες της «Hurriyet» αναδημοσιεύθηκαν και σε άλλα τουρκικά Μέσα, όπως στο CNN Turk.

Ο τουρκικός Τύπος παρουσίασε και τις δηλώσεις του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου σε ελληνικά ΜΜΕ, για τις εντυπώσεις του από την τελετή, αλλά και για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Φυσάει ένας νέος άνεμος με το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Βλέπω σημάδια πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή