Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Είναι η πρώτη μέρα σήμερα μιας καινούργιας περιόδου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν με τους υπουργούς του συνοδεύτηκε από μια πολύ προσεκτική διοργάνωση αυτής της συνάντησης και από τις δύο πλευρές, και δόθηκε ένα θεαματικό σήμα που οδηγεί σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όταν γύρισα από την Τουρκία μετά την ενθρόνιση του Ερντογάν είχα πει ότι η διαίσθησή μου είναι ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία ξαναστρέφεται σιγά-σιγά προς τη Δύση, με τη δοσολογία που αυτοί κρίνουν, και βλέπετε ότι το πέρασμα της Τουρκίας προς τη Δύση είναι ο διάδρομος της Ελλάδος και για αυτό τα θέματα που συζητήθηκαν χθες προαναγγέλλουν μια καλύτερη εποχή για εμάς, συγχρόνως όμως ανταποκρίνονται και στην επιθυμία της Τουρκίας να βρει νέους διαύλους με τη Δύση και με τις ΗΠΑ».

Για την επίσκεψη Φιντάν στις ΗΠΑ, ανέφερε: «Χθες φάνηκε ότι τις δικές μας θέσεις, κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, οι Τούρκοι τις σέβονται».

*Διαβάστε εδώ: Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα


Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα ήθελαν αυτή η συνάντηση να αποτύχει

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν λάθος η δήλωση του κ. Σαμαρά για την επίσκεψη Ερντογάν, απάντησε: «Θυμίζω ότι το 2013, τότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σαμαράς, είχαμε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και υπογράψαμε 25 συμφωνίες, έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι το 2019 με ελαφρές διακυμάνσεις. Από εκεί και πέρα οι θέσεις που διατυπώνει κάθε πολιτικός έχουν να κάνουν με τις δικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλή αυτή η εξέλιξη και ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα οδηγούμασταν σε θετικά αποτελέσματα και απορώ πώς υπήρχαν αυτές οι επιφυλάξεις γιατί αυτά δεν γίνονται στην τύχη, υπήρξε καλή προετοιμασία στο παρασκήνιο για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα ήθελαν αυτή η συνάντηση να αποτύχει».