«Θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι στη Σία Κοσιώνη, απαντώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα και τόνισε, «όλοι θα κριθούμε στις 25 Ιουνίου, προφανώς και εγώ».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν «δαχτυλίδια» σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες και για όλα αποφασίζουν τα όργανα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συνέντευξής του, ωστόσο, ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και ήτανε πρώτο κόμμα επειδή πήρε τρεις μονάδες. Από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας στηρίζοντας τη ΝΔ και τον Σαμαρά, παίρνοντας τα πιο σκληρά μέτρα. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και το αρνήθηκε», είπε.

Στη συνέντευξη εμφανίστηκε αποφασισμένος αλλά και συνειδητοποιημένος για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και την προοπτική του: «Ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε και αλλάζουμε εν κινήσει». Πήρε, επίσης, πάνω του την ευθύνη για την απλή αναλογική χρησιμοποιώντας τη φράση «Mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου. «Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το κόμμα του θα παλέψει για την ανατροπή των συσχετισμών «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και τονίζοντας ότι οι μόνες προτάσεις διακυβέρνησης είναι αυτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη την οποιαδήποτε δύναμη. Αυτό δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία». Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρα περιόδευσε στου Ζωγράφου και στα Άνω Ιλίσια και κατέληξε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου έκανε λόγο για μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ και τριτοκοσμικές εικόνες, που δεν μας αξίζουν, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στα δύο «δραματικά περιστατικά» των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των δύο γυναικών, είπε πως έγιναν «ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, της αδιαφορίας για το ΕΣΥ».

Υπενθύμισε πως επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ήταν μνημονιακά χρόνια με περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία λόγω των πιέσεων της τρόικας, έγιναν «πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ», ενώ «κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα στην Αττική σε σχέση με 52 σήμερα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/6