Τα πολιτικά οφσάιντ για τις θέσεις που εκφράστηκαν από τα νεότερα και πιο προβεβληµένα στελέχη του κόµµατος (Χρονοπούλου, ∆ουδωνής, Παραστατίδης) για τη φορολογία δηµιούργησαν εκνευρισµό στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο διάλογος δεν θα γίνει µε όρους επικοινωνιακού ολοκληρωτισµού της Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης µεταφέροντας το κλίµα, την ίδια ώρα που κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ µιλούσαν επίσης για επικοινωνιακό µπούλινγκ από τη Ν.∆.

Για να αποφευχθεί νέα τρικυµία, µάλιστα, από το γραφείο Τύπου του κόµµατος έγινε συντονισµός, προκειµένου να συµµετέχουν στα πάνελ µόνο τα έµπειρα στελέχη, που µπορούν να διαχειριστούν τη «γραµµή», αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη την προηγούµενη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε και ένα άτυπο σεµινάριο επικοινωνίας στα στελέχη του κόµµατος που βγαίνουν στην τηλεόραση, προκειµένου να αποσαφηνιστούν οι θέσεις για τα οικονοµικά και όχι µόνο.

Εισηγήσεις και ανάλυση

Οι έµπειροι στην επικοινωνία Λαλιώτης και Ευθυµίου ανέλαβαν τις εισηγήσεις για τα της επικοινωνίας, ενώ Νίκος Χριστοδουλάκης και Ηλίας Κικίλιας ανέλυσαν τις θέσεις για τη φορολογία. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις πηγές µας, ο Κώστας Λαλιώτης ανέλαβε και την εµψύχωση των στελεχών του κόµµατος, λέγοντάς τους: «Θα περάσετε διά πυρός και σιδήρου, βγείτε όµως επιθετικά. Είναι η δική σας ώρα να βγείτε µπροστά για την παράταξη».

Στο «ψυγείο» έχουν µπει προσωρινά οι κλυδωνισµοί για την έδρα Καστανίδη που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Α’ Θεσσαλονίκης, µε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο ο πρόεδρος να επιλέξει άλλη έδρα στις ερχόµενες εκλογές, ώστε ο έµπειρος κοινοβουλευτικός να συµµετέχει στη νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, µε το κατάλληλο πολιτικό «µασάζ» στους παλιότερους του κόµµατος γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν οι ισορροπίες µε τους νέους και προβεβληµένους την τελευταία περίοδο στα ΜΜΕ, καθώς αρκετοί της «παλιάς φρουράς» εξέφραζαν παράπονα περί παραγκωνισµού. Κάπου εδώ τα δύσκολα µέτωπα κλείνουν και ξεκινούν τα θετικά για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στην ηγετική οµάδα του κόµµατος βλέπουν ότι η διαρκής µετωπική σύγκρουση µε τη Ν.∆. αποδίδει καρπούς στην προσπάθεια που γίνεται ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει το αντίπαλον δέος της Νέας ∆ηµοκρατίας, παραγκωνίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία

«Το ΠΑΣΟΚ σε λίγα χρόνια θα είναι ξανά ο ισχυρός αντίπαλος της Ν.∆. και η πραγµατική εναλλακτική προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε στην οµιλία του στη Ρόδο ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας σαφή τον στόχο του να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, περιθωριοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι σε κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν το γάντι απέναντι στη Ν.∆., τονίζοντας ότι σε αντίθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν η σοβαρή θεσµική αντιπολίτευση.

Ικανοποίηση

Παράλληλα, ικανοποίηση επικράτησε και για το ντιµπέιτ που θα γίνει µε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι µεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα, καθώς αυτό θα ανέβαζε επικοινωνιακά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, δύο κρίσιµα στοιχήµατα υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ: να αντλήσει δυνάµεις στην Αττική, όπου κατέγραψε χαµηλές πτήσεις, και να αυξήσει τις δυνάµεις του στην περιφέρεια και στα νησιά, όπου έκανε την έκπληξη προσπερνώντας σε αρκετά σηµεία τον ΣΥΡΙΖΑ, µε συνέπεια το µπρα-ντε-φερ για την ηγεµονία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς να είναι και επίσηµα ανοιχτό την επόµενη ηµέρα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.