Οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθησαν με τρόπο εμφατικό στο φόντο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, το οποίο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις. Στις επίσημες αντιδράσεις της, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει την ανεμπόδιστη δράση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την επείγουσα ανάγκη αναμόρφωσης του Κανονισμού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός παρενέβη ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 4 χρόνια στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρηματολογώντας για μία πιο συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης με ειδική μέριμνα στα κράτη-μέλη που είναι εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, μέσω της ενεργοποίησης μηχανισμού αλληλεγγύης, καθώς και με επακριβή προσδιορισμό των ασφαλών χωρών.

Άλλωστε, μία από τις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, όταν εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, τα οποία έως τότε βίωναν εφιαλτικές στιγμές, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στη θέση των έως τότε κολαστηρίων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έργα της καταστροφικής, όπως χαρακτηριζόταν, πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19.

Μάλιστα, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα «γαλάζια» στελέχη επικροτούσαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών και των μελών του Λιμενικού Σώματος, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές ανοιχτά της Πύλου, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη του εννοούν να εργαλειοποιούν και αυτό το θέμα, ανακαλύπτοντας ευθύνες του Λιμενικού Σώματος και εμμένοντας στη γραμμή της δυσφήμησης της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως σημειώνει η Πειραιώς.

«Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει πολιτικά το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο απελπισμένους ανθρώπους, αλλά στοχοποιεί τους διασώστες», αναφέρει για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Άκης Σκέρτσος ψέγει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν βρίσκει «κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών» και συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα.

Περίπου 5 εκατ. δολάρια τα έσοδα των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το θέμα έκανε ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη ΝΔ, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM»: «Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν το ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα ξεκινούν από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία, δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στην Ιταλία, χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους».

Ο τέως υπουργός τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι αμφίσημη στο Μεταναστευτικό, καθώς από τη μία είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και από την άλλη η πραγματικότητα είναι ότι επιβραβεύει αυτούς που φτάνουν παράνομα.
Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νόμιμες δίοδοι προς την ΕΕ και για ανθρωπιστικούς λόγους, προσθέτοντας πως η Ευρώπη πρέπει να επιστρέφει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα, ώστε να σπάσει το σύστημα κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.
Το Μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 29-30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/6