Το πρωτοφανές ναυάγιο στην Πύλο, με τους δεκάδες, επιβεβαιωμένους, νεκρούς, πυροδοτεί πολιτική σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο φιλοξενίας στην Καλαμάτα, ανέβηκαν οι τόνοι. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τη ναυτική τραγωδία από τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, παρατηρήθηκε ένταση.

Τουρνάς: Δεν μπορούσε να γίνει επέμβαση

Τσίπρας: Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα;

Τουρνάς: Ερωτήσεις κάνω, δε θέλω να προδικάσω τίποτα

Τσίπρας: Τι ερωτήσεις; Λέτε εδώ στους αξιωματικούς… Μισό λεπτό, εδώ δεν ήρθαμε για να αποδώσουμε ευθύνες.

«Είναι αυτονόητο, επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από τη λογική. Επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας και από το Διεθνές Δίκαιο, την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ‘εμπειρογνώμονας – ανακριτής’ ναυτικών δυστυχημάτων και ‘έτοιμος να δώσει απαντήσεις’ για θέματα που δεν γνωρίζει. Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Στο στόχαστρο η ΠτΔ

Διάλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου με μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι της Καλαμάτας, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση.

Πολίτης:
Τη δημοκρατική σας προσέγγιση την είδαμε στον φράχτη που φωτογραφίζεστε και στην τυμβωρυχία, και εδώ και αλλού και στα Τέμπη.

ΠτΔ: Ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας μου.

Πολίτης: Την προστασία της πατρίδας την είδαμε με τους 59 νεκρούς.

ΠτΔ: Κοιτάξτε, είναι παραμονές εκλογών, εγώ δεν κατεβαίνω στις εκλογές, εσείς ναι.

Πολίτης: Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς δεν κατεβαίνουμε σε εκλογές, είναι ντροπή αυτό, ντροπή.

«Ήταν μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούνε και αυτήν την στιγμή σε ένα τραγικό γεγονός. Στην ουσία αυτών που είπαν αυτοί οι νέοι χθες στην ΠτΔ με έναν τρόπο που ίσως να μην ταίριαζε στην τραγικότητα των γεγονότων, συνέδεσαν τον φράχτη με τη συγκεκριμένη διέλευση και τα Τέμπη ήταν μια τραγική σύνδεση και θα έλεγα μια άθλια πολιτική εκμετάλλευση», είπε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

«Δεν είναι επίθεση ο διάλογος. Επίθεση είναι να είσαι ανάπηρος και να σε πετάνε έξω από το σπίτι σου. Η δημοκρατία πρέπει να αντέχει τον διάλογο και είναι κέρδος για τη δημοκρατία να ακούγονται αυτές οι εκφράσεις ακόμα και στην ΠτΔ. Εγώ λέω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα όταν η χώρα είναι σε καθεστώς ελέγχου για παράνομες επαναπροωθήσεις, η ΠτΔ να μην έχει μιλήσει», είπε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόοπουλος.

Τι λένε οι πολιτικοί για το ναυάγιο

Το τραγικό ναυάγιο και η κήρυξη εθνικού πένθους, «πάγωσε» κάθε προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων.

«Το ναυάγιο με τους μετανάστες προκαλεί τεράστια θλίψη σε όλους μας. Αναδεικνύει παράλληλα με τον πιο τραγικό τρόπο το ζήτημα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που δε σέβονται ούτε στο ελάχιστο την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, όπως και διεθνής συνεργασία, στο Μεταναστευτικό», είπε ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

«Εδώ έχουμε μια ανθρώπινη τραγωδία. Υπάρχει απόφαση για τριήμερο εθνικό πένθος. Υπάρχει ένα ζήτημα που η χώρα αντιμετωπίζει διαρκώς και παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν βλέπουμε να υπάρχει σοβαρή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ.

«Ο ελληνικός λαός με την ευαισθησία που έχει, η ελληνική νεολαία με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως ‘κανονικότητα’ αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου», σημείωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί πρέπει, ενώ δεν αφορά το θέμα αυτό τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, δεν έγινε το συμβάν εντός της εθνικής κυριαρχίας, γιατί πρέπει να έχουμε εθνικό πένθος. Πένθος, ναι. Εθνικό πένθος όμως, γιατί;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ναυτική τραγωδία οδήγησε και στην αναβολή του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν κατέληξαν στον ορισμό μιας νέας ημερομηνίας για την τηλεμαχία, καθώς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών είναι ασφυκτικό.