Το αργότερο µέχρι τα µέσα Ιουλίου θα έχει εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή -εφόσον φυσικά η Νέα ∆ηµοκρατία επανεκλεγεί στην εξουσία- το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το δεύτερο σχέδιο νόµου που σχεδιάζει να περάσει τη νέα τετραετία, µε το πρώτο να αφορά αλλαγές στη δοµή, την οργάνωση και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Οι στόχοι που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονοµία την τετραετία 2023-2027 είναι αρκετά φιλόδοξοι.

Με «όπλο» και την επιδιωκόµενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας το φθινόπωρο, θέλει να πετύχει διπλάσιο ρυθµό ανάπτυξης από τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ετήσια βάση, διπλάσιες δηµόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά των επενδύσεων κατά 70%.

«Θέλουµε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, µια ανάπτυξη που να επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά µας πλεονεκτήµατα, αλλά και να µειώνει την ανισότητα», δήλωσε προχθές σε συνέντευξή του στο Reuters. Επιδιώκει επίσης τη µείωση του δηµόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030, αλλά και την επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισµού στο 2%. Ενα «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ένας στόχος από µόνος του, είναι η περαιτέρω µείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αποτελεί εξάλλου πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική αυτή είναι µονόδροµος και για την -έµµεση- αύξηση του εισοδήµατος των πολιτών και για την προσέλκυση και διατήρηση επενδύσεων στη χώρα. Γι’ αυτό και επέλεξε, πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές (υπολογίζεται να µείνει ανοιχτή µέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου), να φέρει το νοµοσχέδιο µε µειώσεις φορολογικών συντελεστών και µη µισθολογικού κόστους, ώστε να δείξει εξαρχής τις προθέσεις του για τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίµου, εφόσον πάντα οι εκλογές τον οδηγήσουν ξανά σε αυτό.

Το οικονοµικό νοµοσχέδιο θα περιλαµβάνει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, που θεσπίστηκε το 2011 για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Θα προβλέπει τη σταδιακή µείωση της επιβάρυνσης αυτής κατά 20% από το 2025 και στη συνέχεια νέα µείωση 30% το 2026 και πλήρη κατάργηση το 2027. Θα περιλαµβάνει επίσης την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Στο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας -για την οποία θα έχει προηγηθεί η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου, που θα περιλαµβάνει ως αρµοδιότητες και το δηµογραφικό και την οικογενειακή πολιτική-, το φορολογικό νοµοσχέδιο θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισµό.

Συγκεκριµένα, θα νοµοθετηθεί η αύξηση µε τη νέα χρονιά, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2024, του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά (εξαρτώµενα τέκνα), ένα µέτρο που αφορά κατ’ εκτίµηση περίπου 700.000 οικογένειες. Αλλες πρόνοιες του νοµοσχεδίου θα είναι η µείωση κατά µία επιπλέον µονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του µη µισθολογικού κόστους, καθώς και η µείωση των τεκµηρίων διαβίωσης κατά 30% µεσοσταθµικά από 1ης/1/2025. Το τελευταίο αυτό µέτρο αναµένεται να ελαφρύνει σηµαντικά πολλούς φορολογουµένους µε χαµηλά εισοδήµατα, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα υψηλά ποσά φορολογητέου εισοδήµατος που προσδιορίζονται µέσα από τα τεκµήρια της Εφορίας. Αλλες διατάξεις θα ρυθµίζουν τη µείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και τη µείωση κατά 50% του φόρου χρηµατιστηριακών συναλλαγών.

Παράλληλα, στο ίδιο νοµοσχέδιο θα υπάρχουν και συγκεκριµένες παρεµβάσεις στην κατεύθυνση της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής. Η αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές πολιτικές, δήλωσε στο Reuters ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να δώσουµε µεγαλύτερη έµφαση σε αυτό το θέµα, γιατί προσθέτει δηµοσιονοµική δύναµη στον Προϋπολογισµό µας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Το φορολογικό νοµοσχέδιο, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα περιέχει και άλλες διατάξεις, όπως είναι η νέα τροποποίηση της σύµβασης παραχώρησης για τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών, που λήγει το 2046, ώστε να προχωρήσει η εισαγωγή του ∆ΑΑ στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Θα περιλαµβάνει επίσης τη σύµβαση παραχώρησης του λιµανιού της Ηγουµενίτσας µετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου µετοχών του Οργανισµού Λιµένος Ηγουµενίτσας.



Ιnfographics: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


Στόχοι

Η οικονοµική πολιτική της νέας τετραετίας, εφόσον η ΝΔ επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα περιλαµβάνει και άλλους σηµαντικούς στόχους, όπως η αύξηση κατά 25% των µισθών µε ορίζοντα το 2027, ώστε να έχει φτάσει µέχρι τότε ο µέσος µισθός στα 1.500 ευρώ, αλλά και η σταδιακή (από το 2024) περαιτέρω αύξηση του κατώτατου µισθού, ώστε το 2027 το ύψος του πια να είναι στα 950 ευρώ από 780 ευρώ σήµερα. Νέες αυξήσεις θα υλοποιηθούν και στις συντάξεις, της τάξης του 3% µε 4% (ανάλογα µε τον πληθωρισµό και την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς), τις οποίες οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασµούς τους από τον Ιανουάριο του 2024. Με τη νέα χρονιά θα δουν αυξήσεις -έπειτα από πολλά χρόνια- στους µισθούς τους οι δηµόσιοι υπάλληλοι µέσω του νέου ενιαίου µισθολογίου, για το οποίο το έξτρα κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισµό θα είναι της τάξης των 500.000.000 ευρώ ετησίως.

Τέλος, µέσα στα πρώτα µέτρα που έχει δεσµευθεί να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο διπλασιασµός του προϋπολογισµού για το πρόγραµµα «Σπίτι µου», ώστε 20.000 νέοι να µπορούν να αποκτήσουν σπίτι πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαµηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν για ένα σπίτι το οποίο θα νοίκιαζαν.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/6