Με τη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί ….χθες» ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στη χθεσινή συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο να αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη βαριά ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι, θα έλεγε κανείς, μία πρώτη απάντηση στην κριτική που γίνεται από πολλά στελέχη του κόμματός του, αλλά και από τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε  τις αλλαγές που έπρεπε στο κόμμα του ενώ μπορούσε.

Αλλαγές

Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι, ενώ το 2019 οι πολίτες έδωσαν μία μεγάλη ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τα αλλάξει όλα -και την οποία επιβεβαίωσαν μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες του περασμένου χρόνου-, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίμησε να κινηθεί ακολουθώντας την πεπατημένη, κρατώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η κριτική αυτή δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις μεταμνημονιακές του θέσεις,δεν κατάλαβε ότι η χώρα προχώρησε -μέσα από δυσκολίες- και ότι σήμερα βρίσκεται σε μία άλλη φάση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεχόμενος τον ρόλο του στη νέα Βουλή, επέμεινε ότι «υπάρχει ανάγκη για ισχυρή αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Διακυβεύεται αν θα έχουμε ασύδοτο καθεστώς με την κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη ημέρα».

«Τανγκό ανευθυνότητας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα της Ροδόπης και στο έγγραφο που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι «δεν πίστευα στα μάτια μου, καθώς μέσα υπήρχαν πληροφορίες για βουλευτές της ΝΔ». Επεσήμανε ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε ένα χαρτί στα χέρια του που αναφερόταν και στον δικό του υποψήφιο, το οποίο διέρρευσε αποσπασματικά στον Τύπο, για να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με την απόφαση της ΝΔ να αποσύρει τον Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια, είπε ότι είναι εσφαλμένη, καθώς δεν πρέπει να γίνει στοχοποίηση της μειονότητας, ενώ για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ουδέποτε έχουν μιλήσει για τουρκική μειονότητα». Και πρόσθεσε: «Μια φορά υποψήφιος της Ξάνθης υπέπεσε σε ατόπημα, του έγινε επίπληξη και ουδέποτε ξανάγινε». Ανέφερε, δε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τρίβει τα χέρια του μετά τον ντόρο που έγινε για τη μουσουλμανική μειονότητα. «Είναι ένας ολισθηρός δρόμος, δεν θα ακολουθήσω τον κ. Μητσοτάκη στο τανγκό της ανευθυνότητας, να το χορέψει μόνος του».

«Εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν»

Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο στην Πύλο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για τις αντιφάσεις και για τυχόν ευθύνες που υπάρχουν για την τραγωδία, οι οποίες εάν υπάρχουν βαραίνουν την ηγεσία που έδινε τις εντολές». Επέμεινε στο ότι προτεραιότητα κάθε Αρχής πρέπει να είναι να σωθούν οι άνθρωποι στα σαπιοκάραβα. «Εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Προκύπτουν αντιφάσεις από τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ναυάγιο της Πύλου. Νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για το ναυάγιο. Επιρρίπτω ευθύνες, αν υπάρχουν, σε αυτούς που έδωσαν τις εντολές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό έχει εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν». 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. «Υπάρχει θέμα στο νερό, υπάρχει θέμα ενεργειακής φτώχειας όπως και στην Υγεία και την Παιδεία», σημείωσε. «Η ΝΔ έχει σχέδιο για ιδιώτη μέτοχο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει καλή διαχείριση της επικοινωνιακής του πολιτικής, οφείλω να το πω αυτό», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οφείλω όμως να πω ότι έχει και σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις παντού ως νεοφιλελεύθερος πολιτικός».