Προκαλούν εκ νέου οι εγκάθετοι της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη, αυτή τη φορά μέσω των μιντιακών διαύλων που ελέγχουν, κάνοντας λόγο για διωγμό της μειονότητας και προτρέποντας τους μειονοτικούς βουλευτές να έλθουν σε κόντρα με τα κόμματά τους και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ο Ιλχάν Ταχσίν, αρχισυντάκτης της τουρκόφωνης εφημερίδας «Birlik Gazetesi» της Θράκης, η οποία ελέγχεται πλήρως από το Προξενείο Κομοτηνής, καλεί σε συστράτευση με άρθρο του, στο οποίο ισχυρίζεται ότι η μουσουλμανική μειονότητα, την οποία κατονομάζει «τουρκική», καταπιέζεται. «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη δεν έχει πιεστεί τόσο πολιτικώς από την Ελλάδα. Τώρα η “Τουρκική Μειονότητα” της Δυτικής Θράκης πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ειδικότερα, οι βουλευτές που εκλέγονται από τη μειονότητα, δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουν να υποθηκευθεί το μέλλον της μειονότητας, ενεργώντας σαν μια γροθιά», γράφει. Το συγκεκριμένο άρθρο εγείρει σοβαρά ερωτήματα κυρίως λόγω του πολύ επιθετικού ύφους, αλλά και του καλέσματος για κοινοβουλευτική «εξέγερση», που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο αρθρογράφος με αυτά που γράφει δεν υπηρετεί την ομαλή και ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Υποστηρίζει δε ότι «η Ελλάδα ζητά από τους βουλευτές να επισημάνουν ότι πρόκειται περί μουσουλμανικής μειονότητας και ότι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης», για να τονίσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί «να επιβάλει» στην «τουρκική» μειονότητα να καλείται «ελληνική μειονότητα».

Καλεί δε τους βουλευτές της μειονότητας, αν χρειαστεί, να αποχωρήσουν ή και να παραιτηθούν από τα κόμματά τους και να παραμείνουν στη Βουλή ως ανεξάρτητοι. Στη συνέχεια αναφέρει: «Αν ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν δεν μπορούν να συμπαρασταθούν (στη μειονότητα) σε αυτή την περίοδο, αυτή η δουλειά έχει τελειώσει. Είναι αναπόφευκτο τότε το ερώτημα, γιατί σας επέλεξε η μειονότητα; Όσο για τον Ιλχάν Αχμέτ, συστρατεύθηκε τώρα, θα ήταν όνειρο να περιμένουμε πολλά».

Σημειώνεται ότι ο Ιλχάν Αχμέτ εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται ως «αποκηρυγμένος» από το σύστημα του Προξενείου, καθώς υποστηρίζεται από τα προοδευτικά τμήματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/6