Με βάση τα όσα επιτεύχθηκαν στην οικονομία, αλλά και όσα σχεδιάζονται και αναμένονται στο μέλλον για τη χώρα μας, το περιοδικό Politico, προβλέπει «ηχηρή νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής, ενώ υπογραμμίζει πως μέσα από την πολιτική του θα ενδυναμώσει επιπλέον τόσο την εξουσία του, όσο και την οικονομία.

Ειδικότερα, «Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, καθώς υπήρξε η πεποίθηση ότι μία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα αποτρέψει την επιστροφή της χώρας στις σκοτεινές ημέρες της οικονομικής κρίσης. Στα επόμενα βήματά του ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να περικόψει ακόμη περισσότερο τον διογκωμένο δημόσιο τομέα και να μεταρρυθμίσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης», σημειώνει το διεθνές μέσο.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται δημοσκόπηση του μέσου που με βάση το νέο εκλογικό σύστημα τοποθετεί τη Νέα Δημοκρατία στο 42%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται περίπου στο 20%.

 «Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με μια άνετη πλειοψηφία», δήλωσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής και ιδρυτής της εταιρείας About People. «Συνήθως όταν κερδίζεις εκλογές για πρώτη φορά έχεις μια περίοδο μέλιτος, στη δεύτερη θητεία δεν έχεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή η αντιπολίτευση εξοντώθηκε, ο Μητσοτάκης έχει μια νέα περίοδο μέλιτος», πρόσθεσε.

 «Ο Μητσοτάκης είναι πρώτος και δυνητικά για πρώτη φορά έχει σταθερό έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.

Παρόλο που ο νικητής της Κυριακής «είναι ήδη βέβαιος», σύμφωνα με το διεθνές μέσο, παραμένουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εύρος της πλειοψηφίας της ΝΔ και την τύχη των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης.

 «Η μεγάλη ιστορία πίσω από την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάρρευση της υποστήριξης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε τώρα να αμφισβητηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ», σημειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρίσκονται σε σύγχυση στο επόμενο κοινοβούλιο».

 «Μια ύβρις θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά από μια τέτοια νίκη. Η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτή την πτυχή, διότι έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να γίνει πρόβλημα για την κυβέρνηση, για την ποιότητα της χάραξης πολιτικής για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια», σημειώνει ο Πίκολι.

 «Το γεγονός ότι είναι τόσο κυρίαρχος τώρα δεν αφήνει στον Μητσοτάκη καμία δικαιολογία και οι προσδοκίες είναι επίσης πολύ υψηλές», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, σχολιάζεται ο ρόλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι ο ίδιος «εξακολουθεί να φαίνεται να επιβαρύνεται με τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της ηγεσίας του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε την Ελλάδα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη στις 21 Μαΐου οφείλεται κυρίως στην κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Δεν βλέπω τον κόσμο να έχει ιδιαίτερες προσδοκίες αυτή τη στιγμή από την πολιτική γενικότερα, πόσο μάλλον υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση», συνέχισε. «Είναι προφανές ότι οι κομματικές ταυτίσεις των ψηφοφόρων είναι πολύ χαλαρές, οι ψήφοι είναι δανεικές. Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι οι επόμενες ευρωεκλογές σε ένα χρόνο», τόνισε.