Γρήγορα θα τρέξουν από σήμερα το πρωί οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς τόσο το «καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα όσο και η προεργασία σε επίπεδο στελέχωσης της κυβέρνησης που είχε προηγηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτρέπουν την ταχεία τροχοδρόμηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 11:00 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και η παράδοση-παραλαβή από τον Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα μείνει στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης για τις τελευταίες «πινελιές» στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί το απόγευμα από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

Πότε ορκίζονται οι νέοι υπουργοί

Την Τρίτη το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν το μεσημέρι οι τελετές παράδοσης-παραλαβής σε κάθε υπουργείο. 

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα θέσει τους στόχους και τη στρατηγική της επόμενης τετραετίας. Στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί θα παραλάβουν τους μπλε φακέλους που περιλαμβάνουν αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χαρτοφυλάκιό τους το επόμενο εξάμηνο, όλο δηλαδή το κυβερνητικό έργο μέχρι το τέλος του 2023.

Την Πέμπτη νωρίς το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει πρώτα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εν συνεχεία στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλά κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι της συζήτησης, από το μεταναστευτικό-προσφυγικό μέχρι τη στάση της Ευρώπης έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής και πολέμου στην Ουκρανία.