Πέντε καθαρά μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την οποία η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται πια στη δεύτερη τετραετία στην εξουσία.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις

Το πρώτο και κυριότερο, ότι τον ενδιαφέρει να τοποθετεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ορισμένα παράπονα που ακούστηκαν χθες, ότι κάποιες εκλογικές περιφέρειες εκπροσωπούνται περισσότερο στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κάποιες λιγότερο ή και καθόλου, δείχνουν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός δεν κοιτάει τόσο τη γεωγραφική ή πολιτική ισορροπία, αλλά αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως αποτελεσματική στελέχωση της κυβέρνησης.

Τέλος οι εξωπολιτικοί

Το δεύτερο και βαθύτερο μήνυμα είναι ότι η εποχή των εξωπολιτικών τεχνοκρατών τελείωσε. Τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην εξουσία, 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, ήταν πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική. Το 2023, η νέα κυβέρνηση δεν έχει ούτε ένα τέτοιο στέλεχος! Εξωκοινοβουλευτικοί υπάρχουν, και μάλιστα αρκετοί, αλλά είναι όλοι πολιτικά «μπαρουτοκαπνισμένοι»: Ο παλιός υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο έμπειρος δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού την κρίσιμη περίοδο 2019-2020, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πέντε γενικοί γραμματείς υπουργείων της τελευταίας τετραετίας (Κοντογεώργης, Πετραλιάς, Χαραλαμπογιάννη, Σδούκου, Θεμιστοκλέους) κ.ά.

Το επιτελικό κράτος

Το τρίτο μήνυμα είναι ότι το επιτελικό κράτος όχι απλώς δεν θα «ξηλωθεί», όπως ίσως πίστευαν κάποιοι, αλλά θα βελτιωθεί –με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο εντός του Ιουλίου– και θα ενισχυθεί. Τρεις υπουργοί Επικρατείας (Παπασταύρου, Σκέρτσος, Βορίδης) και δύο υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ (Μπρατάκος, Κοντογεώργης), πέντε δηλαδή μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στην καρδιά του επιτελικού κράτους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα γενιά

Ένα ακόμα μήνυμα από την επιλογή των προσώπων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση αφορά τη νεότερη γενιά στελεχών, που καλούνται πλέον να ανοίξουν την περπατησιά τους και να αποδείξουν την αξία τους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε μια πλειάδα εξ αυτών σε σημαντικά πόστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 15 μέλη της κυβέρνησης είναι κάτω των 45 ετών: Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παύλος Μαρινάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χρίστος Δήμας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Γιώργος Κώτσηρας, Μαρία Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Θανάσης Κοντογεώργης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αλεξάνδρα Σδούκου, Κώστας Κατσαφάδος. Συνολικά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο από το προηγούμενο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Τήρηση δεσμεύσεων

Το πέμπτο και τελευταίο μήνυμα από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης είναι ότι αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης τα εννοεί. Και το περιβόητο rotation έγινε, με τη Λίνα Μενδώνη να είναι η μοναδική υπουργός που παρέμεινε στη θέση της, και ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε, καθώς στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες (μετέχουν 15 έναντι 9 στο προηγούμενο σχήμα) και αρκετοί θεωρούμενοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Θεοδωρικάκος, Πλεύρης, Παναγιωτόπουλος, Τσιάρας, Πέτσας) έμειναν εκτός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα στη 1 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολουθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο.