Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις τόσες διαδοχικές του ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, κατέγραψε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, το οποίο έχει ευρύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και του πολιτεύματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Τι προβλέπεται 

Ο λόγος βρίσκεται στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ανέρχεται σε 48 βουλευτές.

Το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας απαιτείται η συλλογή 50 υπογραφών βουλευτών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναγκασμένος να έρθει σε συνεννόηση με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται κυρίως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος η πρόταση δυσπιστίας, όπως είναι άλλωστε ο επίσημος όρος, πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον το 1/6 των μελών του Κοινοβουλίου, δηλαδή 50 βουλευτές.

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση, ενώ η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και το πλέον ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Απόδειξη είναι ότι με την κατάθεσή της σταματάει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.

Υπάρχουν δε προβλέψεις για την αποφυγή κατάχρησης, καθώς στον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.