Μπορεί η ενισχυμένη αναλογική να άφησε εκτός κοινοβουλίου έξι βουλευτές του ΚΚΕ, όμως το κλίμα στον Περισσό μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν πανηγυρικό. Και πώς να μην είναι αφού έφτασε το 7,68%, παρέμεινε 3η δύναμη στην Αττική και επανακατάκτησε την έδρα του στην Λέσβο, σημειώνοντας μάλιστα το 2ο υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής (26/06), «από το σημερινό αποτέλεσμα φαίνεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή. Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους υγείας, παιδείας, πολιτισμού, που αντέχουν και διευρύνονται και ανάλογα πρέπει να δυναμώσουν και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο».

Η αύξηση κατά 0,4% από την 21η Μαΐου και κατά 2,4% από τις εθνικές εκλογές του 2019, σημειώθηκε – όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ - «μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που συνεχίζει να παραμένει». Παράλληλα όμως, όπως επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δείχνει «μια δυναμική ανόδου της εκλογικής επιρροής του Κόμματος που συνεχίζεται και αποτελεί το θετικό στοιχείο και αυτής της εκλογικής μάχης και του αποτελέσματος».

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Είναι κρίσιμο με όλους όσοι προσέγγισαν το ΚΚΕ όλη αυτή την περίοδο, και ανεξάρτητα τι έκαναν σ’ αυτές τις εκλογές, να συνεχιστεί η συζήτηση, η κοινή δράση γύρω από τα ζητήματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη την επόμενη μέρα, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, για την άνοδο του εργατικού-λαϊκού κινήματος» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από την Βουλή

Με την δέσμευση ότι «το ΚΚΕ θα δίνει διαρκώς τη μάχη, στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη βουλή, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο, θα είναι η φωνή του λαού, απέναντι σε αυτόν τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό», ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «από αύριο η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο επίθεσης».

Και αυτό, γιατί - όπως είπε - μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας, την υιοθέτηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, την μάχη εντός του κοινοβουλίου θα κληθούν να δώσουν οι Θανάσης Παφίλης (Επικρατείας), Λιάνα Κανέλλη (Α' Αθηνών), Δημήτρης Κουτσούμπας (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών / Α' Θεσσαλονίκης), Αφροδίτη Κτενά (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών), Βιβή Δάγκα (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών), Σεμίνα Διγενή (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών), Χρήστος Κατσώτης (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών), Νίκος Αμπατιέλος (Α' Πειραιώς), Διαμαντώ Μανωλάκου (Β' Πειραιώς), Γιάννης Γκίοκας (Α' Ανατολικής Αττικής), Χρήστος Τσοκάνης (Β' Δυτικής Αττικής), Νίκος Παπαναστάσης (Αιτωλοακαρνανίας), Νίκος Καραθανασόπουλος (Αχαΐα), Γιώργος Μαρίνος (Εύβοια), Μανώλης Συντυχάκης (Ηράκλειο), Στολτίδης Λεωνίδας (Β' Θεσσαλονίκης), Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισα), Μαρία Κομνηνάκα (Λέσβος), Βασίλης Μεταξάς (Μαγνησία).


Χαμόγελα για το αποτέλεσμα στην Αττική

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, ανάμεσα στα πολλά, που έβγαλαν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου ήταν ότι το ΚΚΕ ήρθε -ξανά- τρίτο κόμμα στην Αττική, και αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό του στο 9,6%.

Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, το ΚΚΕ κατάφερε σε 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμεται ο νομός να εξασφαλίσει την 3η θέση, ενώ στις μισές κατέγραψε διψήφια ποσοστά και αύξηση σε όλες.

Συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής το ΚΚΕ καταγράφει τα εξής:

Α' Αθηνών: 8,89%, από 8,60% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 6,37% το 2019.

Β1 Βόρειου Τομέα: 8,89%, από 8,63% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 6,19% το 2019.

Β2 Δυτικού Τομέα: 12,15%, από 11,42% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 8,65% το 2019.

Β3 Νότιου Τομέα: 10,15%, από 9.68% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 7,14% το 2019.

Α' Πειραιά: 8%, από 7,44% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 5,51% το 2019.

Β' Πειραιά: 11,49%, από 10,83% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 8,02% το 2019.

Β' Δυτικής Αττικής: 10,11%, από 9,13% στις εκλογές του Μαΐου 2023 και 5,93% το 2019.

Ακόμα όμως και στην περιφέρεια Α' Ανατολικής Αττικής, που κατατάχθηκε στην 4η θέση, το ΚΚΕ κατέγραψε αύξηση με το ποσοστό του να φτάνει στο 7,18% (από 6,86% στις εκλογές του Μαΐου και 4,97% το 2019).

Και τα χαμόγελα στον Περισσό δεν είναι μόνο για τα παραπάνω ποσοστά, αλλά και για κάποιους Δήμους καθώς - όπως λένε – αυτές οι εργατικές συνοικίες έστειλαν «ηχηρό, αγωνιστικό μήνυμα ενίσχυσης του κόμματος». Ειδικότερα, στον Δήμο Ασπροπύργου -μια πόλη με πολλούς εργαζόμενους στις βιομηχανικές ζώνες- το ποσοστό του ΚΚΕ έφθασε στο 19,53%. Στην Καισαριανή με τις αγωνιστικές παραδόσεις το ΚΚΕ πήρε 15,26% ενώ στην επίσης προσφυγική Ν. Ιωνία 14,16%. Στην Πετρούπολη έπιασε το 13,87%, ενώ ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη με 13,13% κλείνει την πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά.

Και η παραπάνω θετική εικόνα, αποτυπώθηκε στον αριθμό των βουλευτών που εξέλεξε σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και αριθμεί τους 10, 4 περισσότερους από την προηγούμενη τετραετία.


Η επανακατάκτηση της Λέσβου

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στόχος για τον Περισσό ήταν να εξασφαλίσει και την έδρα της Λέσβου, που είχε μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαϊού, και επετεύχθη. Σημειώνοντας μάλιστα το 2ο υψηλότερο ποσοστό του (14,6%) πανελλαδικά, με το ΚΚΕ εξελέγη η Μαρία Κομνηνάκα -που ήταν βουλευτής και κατά την προηγούμενη 4ετία – και «έκοψε» τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή.