Δύο μεγάλες διεθνείς συναντήσεις, δύο Σύνοδοι Κορυφής, περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το «καλημέρα» της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργού.

Η πρώτη είναι πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση: Αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή (29-30/6), στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πλούσια ατζέντα. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συζητήσουν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, 16 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, την ενίσχυση της ασφάλειας και αντοχής της ευρωπαϊκής οικονομίας με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, τη διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, τη σχέση Ε.Ε.-Κίνας και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

«Έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πολύ σημαντική, όπου θα συζητήσουμε και τα ζητήματα της μετανάστευσης και θα είναι μια ευκαιρία ακόμα να επαναλάβω την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτή την ισορροπία μεταξύ φύλαξης συνόρων αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος», δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στον απόηχο της τραγωδίας με το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στις Βρυξέλλες την πάγια θέση του για την ανάγκη πολυεπίπεδης στήριξης των κρατών που αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στήριξη τόσο σε επίπεδο των απαραίτητων κονδυλίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικών. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, «χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει το πώς διαχειριζόμαστε τις δευτερογενείς ροές, έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά εκείνους που έχουμε δεχτεί ως πρόσφυγες, τι κάνουμε με τις επιστροφές».

Σε μία παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, είχε χρησιμοποιήσει μια φράση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του Τόμας Φρίντμαν, λέγοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος με μια μεγάλη πόρτα. Το μεγάλο τείχος είναι για να διασφαλιστεί η προστασία των συνόρων και η μεγάλη πόρτα είναι μια γενναιόδωρη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων αλλά και τη νόμιμη είσοδο οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Ακολουθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς είναι στο περιθώριο της Συνόδου και την ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ένα χρόνο μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» του Προέδρου της Τουρκίας.