Η είσοδος του Σταύρου Παπασταύρου στην «καρδιά» του νέου κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργού Επικρατείας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία των αλλαγών που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού οργανογράμματος. Ο κ. Παπασταύρου κάνει ένα μεγάλο comeback, δέκα χρόνια σχεδόν μετά την παρουσία του και πάλι στην «καρδιά» της κυβέρνησης.

Όλα έχουν ξεκινήσει ωστόσο πολύ παλιότερα. «Ο Παπασταύρου είναι ικανός και ξέρει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά»: Τη φράση αυτή άκουσε το 1999 ο Κώστας Καραμανλής από κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όταν του πρότεινε –και το δέχθηκε– να τοποθετήσει τον νεαρό τότε δικηγόρο στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (σε μη εκλόγιμη θέση). Την ίδια φράση άκουσε το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς, όταν συνεργάτης τού επισήμανε πως ο τότε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ πρέπει να αξιοποιηθεί στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειαζόταν να ακούσει από κάποιον μια τέτοια φράση: Από το 1978, όταν οι δύο συμμαθητές κάθισαν για πρώτη φορά τυχαία στο διπλανό θρανίο, γνωρίζει πολύ καλά τον Παπασταύρου και τη διαδρομή του. 

Η διαδρομή του

Μετά το Κολλέγιο Αθηνών, ακολούθησε η Νομική Αθηνών, από όπου αποφοίτησε πρώτος στη χρονιά του, το 1990. Αμέσως έγινε δεκτός για μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ και έμεινε στις ΗΠΑ για δύο χρόνια, ξεκινώντας τη δικηγορία σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και έφτασε να γίνει εταίρος σε ένα από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε ζωηρά στην ΟΝΝΕΔ του Κωστή Χατζηδάκη, στο κομμάτι ιδίως των διεθνών σχέσεων, κι έγινε μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πρόεδρος της DEMYC, της μεγαλύτερης τότε νεολαίας των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, όταν πια πρόεδρος της «γαλάζιας» νεολαίας ήταν ο Γιάννης Οικονόμου.

Όσοι τον γνώριζαν από εκείνα τα χρόνια δεν εξεπλάγησαν που τον είδαν πριν από μερικούς μήνες να συνοδεύει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. Το 1993 ο Παπασταύρου ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ που είχε επισκεφθεί τα μέρη αυτά και είχε μείνει στη Δερβιτσάνη, κρατώντας από τότε επαφές με τους ανθρώπους που γνώρισε.

Η επιστροφή

Δεν εξεπλάγησαν, επίσης, με την επιστροφή του –άτυπα τους περασμένους μήνες, με θέση υπουργού πλέον– στο Μέγαρο Μαξίμου όσοι είχαν ζήσει από κοντά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Βλέποντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που είχε δημιουργήσει θέση υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαπραγμάτευση με Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ο τότε πρωθυπουργός αποφάσισε να δημιουργήσει μια αντίστοιχη θέση, εντός ωστόσο του Μαξίμου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου έγινε ο βασικός διαπραγματευτής με την τρόικα και επί δύο χρόνια σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των δύσκολων συζητήσεων και σύνθετων διαβουλεύσεων με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Πριν καταλήξει στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο Σαμαράς σκέφτηκε σοβαρά να τοποθετήσει τον Παπασταύρου ως διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ είχε ουσιαστικά αποφασίσει να τον τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο το 2014 σε εκλόγιμη θέση – μέχρι που λίγους μήνες πριν από τις κάλπες άλλαξε τελικά το εκλογικό σύστημα και καταργήθηκε η λίστα.

Η δύσκολη περίοδος

Ακολούθησε μια δεύτερη μεγάλη δύσκολη περίοδος για τον Σταύρο Παπασταύρου. Η πρώτη ήταν σε προσωπικό επίπεδο, όταν έχασε τη σύζυγό του, με τον μοναχογιό τους μάλιστα σε ηλικία μόλις 2 ετών. Η δεύτερη ήταν σε πολιτικό επίπεδο, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να τον αναγάγει σε σύμβολο διαφθοράς και διαπλοκής.

Το καλοκαίρι του 2021, έπειτα από έξι χρόνια δικαστικών «μαχών» και έντονης πολιτικής διαμάχης γύρω από το πρόσωπό του, ο Παπασταύρου απαλλάχθηκε με αμετάκλητο βούλευμα από όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και φορολογικές εκκρεμότητες.

Έναν χρόνο αργότερα, συζήτησε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προοπτική ένταξής του στην ομάδα συμβούλων και συνεργατών του πρωθυπουργού, κάτι που από τα τέλη του 2022 άρχισε σταδιακά να υλοποιείται.

 

Από σήμερα, ο 56χρονος δικηγόρος και συνεργάτης τριών πρωθυπουργών είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στο Μέγαρο Μαξίμου και μαζί με τον Άκη Σκέρτσο και τον Γιάννη Μπρατάκο συνιστούν την πρώτη «ομάδα κρούσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη.