Δύο μέρες μετά τις εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε η πολυφωνία σχετικά με την αναδιοργάνωση του κόμματος. Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Σκάι φρόντισε ήδη να στείλει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας οι εκκρεμότητες με τις κομματικές διεργασίες να έχουν κλείσει πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρότι η διατύπωσή του ήταν κομψή, τα μηνύματα ήταν πολλά: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να σταθούμε με αξιοπρέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα», τόνισε. 

Στην αντίθετη πλευρά, υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις για τη μάχη των Ευρωεκλογών τάχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σημείωσε δε πως «αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή, αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του, κάτι άλλωστε που μας έλειψε».

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega, χωρίς να είναι ευκρινές αν εκφράζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι όλα πρέπει να είναι έτοιμα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνοντας λόγο για συνέδριο επανίδρυσης. «Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι de facto η συγκολλητική ουσία στο κόμμα μας, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά ιδρυτή και στο πρόσωπό του συγκεντρώνει στοιχεία ισορροπίας, έχει πολλά να δώσει και στην Αριστερά και στο κόμμα μας, αλλά και στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του - ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς.

Ένταση

Στο μεταξύ, η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται. Ο Νίκος Μπίστης βρήκε απέναντί του τον Παύλο Πολάκη, όταν σε ανάρτησή του επιχείρησε να κάνει από τη μία αυτοκριτική και από την άλλη να εμψυχώσει το εσωτερικό του.

Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάσει, παρότι ο ίδιος υπήρξε κεντρικός θιασώτης της συνεργασίας για να καταλήξει ότι «τη βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν».

Η τελευταία αποστροφή ενδεχομένως να… εκνεύρισε τον Πολάκη, ο οποίος του απάντησε κάτω από την ανάρτησή του, καλώντας τον να αναλάβει πρώτος την ευθύνη «για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή