Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Κουμουνδούρου δίνει μάχη με το χρόνο με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης προέδρου του συντομότερο δυνατόν.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μείνει χωρίς αρχηγό για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον Αλέξη Τσίπρα πλέον να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις εντός του χώρου από το εξοχικό του στο Σούνιο, όπου θα βρίσκεται μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει το Σάββατο ή την Κυριακή με σκοπό την απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί η εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ στις διαδικασίες θα συμμετάσχει και ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου να τίθεται εκτός λόγω των προγραμματικών δηλώσεων, της κυβέρνησης στο προσκήνιο μπαίνουν οι ημερομηνίες της 16ης ή 23ης Ιουλίου για την διαδικασία εκλογής.

Το ζήτημα που προβληματίζει στελέχη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της αποχής, καθώς λόγω της περιόδου είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά και την εικόνα του κόμματος.

Ταυτόχρονα, τίθενται στο προσκήνιο κάποια ζητήματα όπως η ηλεκτρονική ψήφος, με σκοπό το να ξεπεραστεί η αποχή με ταυτόχρονη κατοχύρωση του αδιαβλήτου της διαδικασίας, ενώ στο κάδρο πλέον τοποθετούνται και οι υποψήφιοι αρχηγοί. Προς ώρας, πιθανοί να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ δεν αποκλείονται τα ονόματα του Παύλου Πολάκη, της Ρένας Δούρου αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα.

Ο στόχος είναι μέσα από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα πυρετωδώς, να υπάρξουν δύο υποψήφιοι, ένας από κάθε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πιθανότητα των πολλών υποψηφίων να αποκλείεται.