Για «πρεμιέρα» με 120 αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και 79 προαπαιτούμενα - «ορόσημα» του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνουν λόγο από το ΚΚΕ, σε σχόλιο για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνουν, δε, ότι και προεκλογικά είχαν τονίσει πως «η θητεία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ έχει ως κύρια ατζέντα την υλοποίηση των αντιλαϊκών όρων και προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Στον Περισσό θεωρούν επίσης ότι η εκτίμηση πως οι κινήσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν θα οδηγήσουν «σε "καλύτερους μισθούς, υγεία και κράτος" προς όφελος του λαού», επιβεβαιώνεται και από το ότι: «ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω προώθηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στο όνομα της κάλυψης των μεγάλων κενών στο ΕΚΑΒ, δηλαδή η επιτάχυνση της πολιτικής που έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση».

«Καμία αναμονή, καμία ανοχή» από τον λαό

Με αφορμή μάλιστα την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «καμιά αναμονή, καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας στην κυβέρνηση της ΝΔ. Απέναντί της υπάρχει μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, για να ορθωθεί τείχος προστασίας των εργατικών λαϊκών συμφερόντων μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας».

Για «ανακύκλωση» υπουργών κάνουν λόγο στον Περισσό

Σε ό,τι, δε, αφορά τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ανακύκλωση προσώπων και υπουργών με γνωστές αντιλαϊκές “περγαμηνές” για να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους και ειδικές αποστολές, επιβεβαιώνει την επιτάχυνση υλοποίησης της σκληρής ατζέντας σε βάρος του λαού. Καμιά έκπληξη, επίσης, δεν προκαλεί το ότι συνεχίζεται η αξιοποίηση στελεχών της “αμαρτωλής” σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως η νέα κυβέρνηση έχει όλα τα “προσόντα” για να αναδειχτεί “χειρότερη” από όλες τις προηγούμενες».

Δέσμευση για «100% μαχητική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, μία μέρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκτιμώντας ότι «η επόμενη μέρα για τον λαό θα είναι δύσκολη» καθώς θα βρίσκεται απέναντι «σε νέο γύρο επίθεσης».

Και αυτό, γιατί - όπως λένε - μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας, την υιοθέτηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά.

«Το ΚΚΕ θα κάνει από αύριο κιόλας πράξη τη δέσμευσή του ότι θα βρεθεί στο μετερίζι μιας 100% μαχητικής, εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΠΓ, μετά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή του.

Στην ίδια ανακοίνωση, απευθύνει στους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους ανθρώπους, που εγκαταλείπουν τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων, κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης, σημειώνοντας ότι «απέναντι στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, το ΚΚΕ επιμένει ότι η ελπίδα για τον λαό είναι εδώ. Βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, με αυτό το σύστημα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη».