Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποφάσισε την άναδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν διεξαγωγή συνεδρίου στα τέλη της χρονιάς.

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματεας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου για τον οδικό χάρτη της διαδοχής του κ. Τσίπρα στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται, επίσης, ότι η Πολιτική Γραμματεία καταλήγει στους 3 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος στα πρόσωπα της κυρίας Νοτοπούλου, του κ. Μαμουλάκη και του κ. Παππά.

Συμφωνα με την Αυγή, για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτάθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την ίδια ώρα, την εκλογή νέου Γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως εισηγήθηκε ο Παύλος Πολακης. Μάλιστα, ο Βουλευτής Χανίων δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις θέσεις που διατύπωσε από μέλη της ΠΓ.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να υπάρξουν τέσσερις αναπληρωτές πρόεδροι, μέχρι την εκλογή πρεοδρου, και να παραμείνει πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκεται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χρίτση και Νίκο Παππά, δηλαδή το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου. Μετά τη Ράνια Σβίγκου τον λόγο πήρε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώτσας Ζαχαριάδης, ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Ο Φάμελλος αντί της Γεροβασίλη στην Κ.Ο.

Η περίπτωση του πρώην Υπουργού και βουλευτή του κόμματος στην περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου προτάθηκε για τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, καθώς δεν προχώρησε το σενάριο της Ο. Γεροβασίλη. 

Για τη θέση, δε, της γραμματέως της Κ.Ο. προτάθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη. Για τη θέση της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτάθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το που ξεκίνησε η διαδικασία συζητήθηκε το επεισόδιο με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Πάνο Ρήγα. Ο κ. Τζανακόπουλος, αν και αποτελεί μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απουσιάζει από τη συνεδρίαση, όπως και ο παραιτηθείς Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, με τα αποτελέσματα να είναι σε εξέλιξη, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας δέχθηκε επίθεση από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από τον νυν γραμματέα για την επιμονή του στη διεύρυνση με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, θέμα που κατά τον Δ. Τζανακόπουλο δημιούργησε το πρόβλημα της πορείας του κόμματος από το 2019 και μετά.

Για Αντιπρόεδρος στη Βουλή προορίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, ενω ο Διονύσης Καλαματιανός και η Σία Αναγνωστόπουλου έχουν προταθεί για Γραμματείς της ΚΟ, χωρίς να έχουν ακόμη καταλήξει.

3897629
3897631
3897634
3897635


Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα ακολουθήσει η Κεντρική Επιτροπή. Και στα δύο κορυφαία όργανα θα οριστεί ο χρόνος των διαδικασιών με «πιεστικές» τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τη ΔΕΘ που θα έχει προηγηθεί.

Η κούρσα διαδοχής

Αναφορικά με την «κούρσα διαδοχής» για την προεδρία του κόμματος, υπάρχουν μόνο σενάρια καθώς ουδείς μέχρι στιγμής έχει πει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «στίβο» της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τα ονόματα που έχουν ακουστεί θα θέσουν υποψηφιότητα ή αν θα προκύψουν και κάποια νέα πρόσωπα – έκπληξη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι καμία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολυδιάσπαση και μία εκλογική διαδικασία ανάμεσα σε 6 ή και περισσότερους υποψηφίους.