Σήμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη-έκπληξη στο Bloomberg (το δεύτερο μέρος θα δημοσιοποιηθεί σήμερα), στην οποία προανήγγειλε πρόωρη εξόφληση διμερών δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου και της σχετικής σύμβασης.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Πρόκειται για ένα ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 5,35 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, αλλά με απόφαση του πρωθυπουργού η αποπληρωμή θα γίνει ολόκληρη φέτος. Έτσι, η κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και τους ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και ανθεκτική.

Επενδυτική βαθμίδα

Η κίνηση αυτή σχετίζεται προφανώς με την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη η χώρα μας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο στο τέλος του φθινοπώρου, υπηρετεί όμως και μια ευρύτερη στρατηγική. «Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως εξηγεί συνεργάτης του πρωθυπουργού, με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι την ενδιαφέρει η γρήγορη απομείωση του χρέους, ενώ αποτυπώνει και με τρόπο πρακτικό ότι τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά. «Είναι σημαντικό ότι η πρώτη κίνηση μετά τις εκλογές και το 40% δεν είναι λαϊκιστική ή αλαζονική, αλλά αποτελεί μια συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού προς τις αγορές», συμπληρώνει. Υπενθυμίζει δε ότι αυτό που βαθμολογούν ουσιαστικά οι οίκοι αξιολόγησης είναι το αξιόχρεο του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Αισιοδοξία

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι «και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας τη σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά τη σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος, η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία».