Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ ήρθε και τυπικά να επισφραγίσει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο τον είχε ωθήσει σε μια ιδιότυπη πολιτική απομόνωση που σταδιακά εξελίχθηκε σε αποκλεισμό και περιθωριοποίησή του.

Δεν είναι τυχαίο πως όλο αυτό το διάστημα της θητείας του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ούτε μία συνάντηση των δύο. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη προς το πρόσωπό του, καθώς θεωρούσε πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν θιασώτης μιας διαφορετικής ατζέντας σε σχέση με τον προσανατολισμό του κόμματος, που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική της «πολιτικής αυτονομίας» και της εμπέδωσης σκληρών διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ.

«Τελειώσαμε με τους γεφυρατζήδες», ήταν η πρώτη αντίδραση πηγών της Χαριλάου Τρικούπη μόλις έγινε γνωστή η επιστολή παραίτησής του, γεγονός που δείχνει την αρνητική διάθεση απέναντί του. Με την αποχώρησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος έβγαλε από τη δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει πράξη αυτό που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε στο μυαλό του πριν από τις εκλογές. Δηλαδή να τον διαγράψει και να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων. Άλλωστε, είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με την αλλοπρόσαλλη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με τον «άγνωστο Χ» που σκόπευε να προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης, όταν δήλωνε πως δεν θα στηρίξουμε ούτε Τσίπρα ούτε Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. «Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται», είχε σχολιάσει τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πάντως, επειδή στη Χαριλάου Τρικούπη κάποιοι προεξοφλούν την αξιοποίησή του από τον Κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ας κρατήσουν μια πισινή. Γιατί ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον εάν το όνομα του κ. Λοβέρδου παίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος παραιτήθηκε σήμερα από τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ αλλά και από μέλος του.