Ο Ανδρέας Λοβέρδος περιέγραψε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ως µια πράξη απελευθέρωσης, χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε και που τους εκφράζει µέσω της επιστολής που έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, ο «συναγερµός» στη Χαριλάου Τρικούπη χτύπησε εξαιτίας µιας άλλης αναφοράς του, στην οποία υπογράµµισε ότι η απόφασή του για αποχώρηση είχε ληφθεί πριν από καιρό, αλλά η προεκλογική περίοδος δεν επέτρεπε να ανακοινωθεί, τονίζοντας ότι, αν είχε εκλεγεί βουλευτής, θα ήταν πιο δύσκολη! Ετσι, τα σενάρια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ «πήραν φωτιά», µε στελέχη να υποστηρίζουν πως ουσιαστικά οµολόγησε πως, αν είχε κερδίσει την έδρα, θα αποχωρούσε κρατώντας την και ενδυναµώνοντας άλλο κόµµα, δηλαδή τη Ν.∆.

Αυτά, ωστόσο, ήταν τα πρώτα αντανακλαστικά. Η πραγµατική ανησυχία που έχουν κορυφαία στελέχη του πρώην κόµµατος του Ανδρέα Λοβέρδου βασίζεται στο σενάριο που τον θέλει να δηµιουργεί πολιτικό φορέα στον χώρο του Κέντρου, µε στόχο να κατέβει στις ευρωεκλογές, διεκδικώντας κρίσιµες δυνάµεις από το ΠΑΣΟΚ. Ενα άρθρο του πρώην υφυπουργού και στενού του συνεργάτη στις εσωκοµµατικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στο οποίο εξέφραζε την προσδοκία για τη δηµιουργία ενός, κατά τον ίδιο, αναγκαίου πολιτικού φορέα στο Κέντρο, έπεισε τα στελέχη της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Με δεδοµένο ότι µετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγετική του οµάδα έχουν βάλει ως στόχο, ενόψει ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ να έχει ανοιχτό τον δρόµο για τη δεύτερη θέση, που θα ανοίξει την πορεία ώστε να βρεθεί στην αξιωµατική αντιπολίτευση, κάθε σενάριο ανταγωνιστικού φορέα που απευθύνεται στη δεξαµενή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και την ουσιαστική τους αγωνία.

Μέχρι στιγµής, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν και δηλώνει ενεργός στην πολιτική και έτοιµος να συµµετέχει ενεργά στον δηµόσιο διάλογο, ειδικά στους τοµείς που γνωρίζει καλά, όπως τα θέµατα της εξωτερικής πολιτικής, δεν απαντά στις φήµες για τη δική του επόµενη ηµέρα και στα σενάρια που κατά καιρούς διακινούνται και τον θέλουν ακόµα και στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε µε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση µε τις επόµενες κινήσεις του, έλαβε την απάντηση ότι θα ασχοληθεί από εδώ και πέρα µε το πανεπιστήµιο και το δικηγορικό του γραφείο. Ακόµα και οι χειρότεροι αντίπαλοι όµως του Α. Λοβέρδου θεωρούν δεδοµένο ότι ένα πολιτικό ον όπως ο ίδιος σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να µείνει καιρό εκτός της πολιτικής σκακιέρας.

Ανησυχίες στη Χαριλάου Τρικούπη

Μέχρι στιγµής, οι τόνοι, πάντως, παρά τις ανησυχίες στη Χαριλάου Τρικούπη, κρατούνται χαµηλά, ενώ παραδόξως σκληρά σχόλια κατά του Ανδρέα Λοβέρδου κάνουν στελέχη που τον είχαν στηρίξει στις εσωκοµµατικές εκλογές και πλέον έχουν γαντζωθεί στην ηγετική οµάδα του Νίκου Ανδρουλάκη. Φαίνεται πως, χωρίς κανείς να τους το επιβάλλει, έχουν επιλέξει να δώσουν πειστήρια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας ένα «σύνδροµο» νεοφώτιστου ακόλουθου. Βέβαια, όποιος προδίδει µία φορά, όπως συνηθίζεται στην πολιτική, και όχι µόνο, το επαναλαµβάνει…

Την ίδια ώρα, σενάρια άνοιξε και η παρέµβαση του Θόδωρου Μαργαρίτη από το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ, µέσω της οποίας πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αναζητήσουν κοινό υποψήφιο για τον δήµο της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, «αδειάστηκε» κοµψά από τη Χαριλάου Τρικούπη µε διαρροές στις οποίες αναφερόταν ότι δεν πρόκειται για θέση του κόµµατος και ότι δεν υπάρχει καµία περίπτωση να στηρίξουν υποψήφιο από κοινού µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρική γραµµή του κόµµατος παραµένει η επιλογή προσώπων που εκφράζουν καθαρά το ΠΑΣΟΚ στις µεγάλες περιφέρειες και τους δήµους. Για τον λόγο αυτόν και για να µην υπάρχουν περιθώρια παρερµηνειών περί συνεργασιών µε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προταθούν πολλά αναγνωρίσιµα κεντρικά στελέχη του κόµµατος. Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόµενο υποψήφιος στον δήµο της Αθήνας να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ∆ηµήτρης Μάντζος. Περιθώριο για συνεργασίες µπορεί να υπάρξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και µε δεδοµένο ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να επικρατήσει επί του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα έχοντας µπροστά επιλογές που θα βάφουν τον χάρτη πράσινο…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/7