«Η δομή στο Λαύριο εκκενώθηκε και τα 53 άτομα κουρδικής καταγωγής μεταφέρθηκαν σε οργανωμένη δομή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Είπε πως το κτίριο θα αποδοθεί στο δήμο που είναι και ο ιδιοκτήτης, αναφέροντας πως ο τουρκικός τύπος είχε δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από τη συγκεκριμένη δομή. Σημείωσε πως θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή με την Τουρκία και είπε πως στόχος είναι μια συνεργασία με τη γείτονα στο μεταναστευτικό. Σε ότι αφορά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, είπε πως διερευνάται εάν υπήρχαν λάθη. Επέκρινε διεθνή δημοσιεύματα που με τα ρεπορτάζ τους έχουν δημιουργήσει κλίμα πίεσης προς την Frontex και την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τον πατριωτικό χώρο: Υπάρχει ένας ανταγωνισμός, εκεί που ήταν ένα «μαγαζί» γίνανε τρία, θα υπάρξει ένας διαγκωνισμός. Το απόγευμα θα γνωρίσουμε τους αρχηγούς του χώρου γιατί δεν τους έχουμε δει ούτε τους έχουμε ακούσει στο ανώτατο επίπεδο που είναι το βήμα της Βουλής.

Ερωτηθείς αν συνδέεται η εκκένωση του καταυλισμού των Κούρδων στο Λαύριο με την συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Είχαμε μια σταδιακή αποσυμφόρηση του κτηρίου στο κέντρο του Λαυρίου το οποίο λειτουργεί από το 1947 αρχικά με ευθύνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είχαν απομείνει 53 οι οποίοι και αυτοί οι τελευταίοι με απόλυτη ηρεμία, τάξη και ασφάλεια μεταφέρθηκαν σε μια πολύ ασφαλή αναβαθμισμένη δομή στη Βοιωτία προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να αποδοθεί το κτήριο το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο πια για τη στατικότητά του μετά από αυτά τα χρόνια, να αποδοθεί στο νόμιμο ιδιοκτήτη του που είναι ο δήμος Λαυρεωτικής ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση και χαιρέτισε με ενθουσιασμό την κίνηση αυτή διότι θα προχωρήσει σε ανάπλαση όλης της περιοχής. Πάμε από μια κατάσταση άναρχη και σε ένα βαθμό ανεξέλεγκτη στα οργανωμένα όπως κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι οι τουρκικές εφημερίδες είχε δημιουργήσει μια μυθολογία γύρω από το ζήτημα του Λαυρίου που επαναλαμβάνω ότι μιλούμε για 53 άτομα εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία ανήλικα και γυναίκες και είναι αστείο να συζητάμε για εκπαίδευση τρομοκρατών στο κέντρο του Λαυρίου. Δευτερευόντως αν έχει και μια θετική παρενέργεια σε ένα κλίμα που επιδιώκουμε πάντα να καλλιεργούμε είναι μια καλοδεχούμενη ενέργεια.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή με την Τουρκία υπάρχουν θετικές προσδοκίες, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην τις διαψεύσουμε. Και στο μεταναστευτικό θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι μόνο η Ελλάδα υπάρχει η Βουλγαρία, υπάρχει η Ιταλία και η Μάλτα και υπάρχει και το πολύ μεγάλο αγκάθι και πρόβλημα της Κύπρου όπου εκεί εξαιτίας των κατεχομένων και του ιδιάζοντως καθεστώτος δεν μπορεί να υπάρξει εύκολος έλεγχος στην πράσινη γραμμή και δεν μπορεί και η Κυπριακή Δημοκρατία να την κάνει διεθνές σύνορο γιατί τότε θα εμβαθύνει τη διχοτόμηση. Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται να είναι η χώρα με τους περισσότερους παράτυπους μετανάστες κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τη νέα απόφαση για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και το πρόστιμο των 20.000€: Χάρη στις άοκνες δικές μας προσπάθειες η Ελλάδα έχει πάψει να είναι η ευρωπαϊκή αποθήκη και έχουμε αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των παράτυπων ροών βεβαίως η πίεση παραμένει και θα ήταν λάθος να εφησυχάσουμε διότι υπάρχουν χιλιάδες απόπειρες παράτυπης εισόδου στη χώρα μας οι οποίες χάρη στο Λιμενικό και στην Αστυνομία και σε όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει αποτρέπονται αλλά η πίεση υπάρχει. Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα και πολλά κενά τα οποία σταδιακά μόνο και μέσα από συμβιβασμούς, ενίοτε επώδυνους, μπορούμε να καλύψουμε. Το ερώτημα δεν είναι αν είναι καλή ή κακή η συμφωνία, το ερώτημα είναι αν είναι καλύτερη από το υπάρχον καθεστώς και η απάντηση που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι είναι ένα βήμα. Δεν είναι ο τελικός προορισμός. Θα ήταν λάθος οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευτούν από διαφορετικές αφετηρίες με τον Ορμπάν και με την Πολωνία.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δεχτούν το αίτημα για εξεταστική για το 2015 που έχει καταθέσει ο κ. Βελόπουλος μετά και τα νέα στοιχεία από τον κ. Καμμένο: Πιστεύετε ότι με την εξεταστική θα μάθουμε ή είναι ένα πυροτέχνημα; Η εξεταστική είναι ένα πολιτικό εργαλείο κι αποδίδει πολιτικές ευθύνες, ως προς την απόδοση των πολιτικών ευθυνών νομίζω ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε δις και το 2019 και το 2023 για το ποιος έφταιγε και τι πήγε λάθος, και απέδωσε αυτές τις ευθύνες πηγαίνοντας το ΣΥΡΙΖΑ στο 18%. Ευχαρίστως να μάθουμε τα περισσότερα.

Προφανώς πρέπει διαρκώς να μαθαίνουμε, προφανώς έχουν τη σημασία τους οι όποιες αποκαλύψεις αν και το συγκεκριμένο πρόσωπο ελέγχεται πάντοτε για την ειλικρίνεια του, έχει πει πάρα πολλά. Θεωρώ ότι η ελληνοαμερικανική σχέση έχει αυτοτελή αξία και μεγάλη στρατηγική αξία. Για να είμαι γενναιόδωρος θα σας έλεγα ότι πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την ελληνοαμερικανική σχέση τα 4,5 χρόνια που ήταν και είναι λάθος του που μετά το ’19 δεν υπερασπίστηκε το επίτευγμα και ξανα-επέστρεψε για λόγους φθηνής αντιπολίτευσης σε μια μικρόψυχη και μικροπολιτική αντιαμερικανική στάση. Δεν ψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία, δεν στήριξε τα ανοίγματα που κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη τα οποία τα είχε προχωρήσει και αυτός.

Αναφορικά με το ναυάγιο στην Πύλο: Η έρευνα είναι εισαγγελική, είναι δικαστική είναι μυστική. Δεν γνωρίζω που βρίσκονται. Υπάρχει και μια διοικητική έρευνα σε επίπεδο Λιμενικού η οποία διεξάγεται την ευθύνη την έχει ο κ.Βαρβιτσιώτης όπου μπορείτε να τον ρωτήσετε. Κάνουμε μια διερεύνηση να δούμε αν υπήρξαν τυχόν λάθη. Υπήρξε μια ολιγωρία, μπορεί να πει κανείς, λόγω των εκλογών και προεκλογικής περιόδου να απαντηθούν κάποια δημοσιεύματα και δημιουργήθηκε ένα κλίμα στο εξωτερικό. Προφανώς το γεγονός ήταν τεράστιο έχουμε μια πολύ μεγάλη τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους υπάρχει το αντικειμενικό αλλά υπάρχει και το γεγονός ότι συνέβη 12 μέρες πριν τις εκλογές και δημιουργήθηκε ένα κενό στο οποίο διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και διάφοροι άλλοι όχι πάντα με τις καλύτερες προθέσεις γιατί γίνεται και μια πολιτική σπέκουλα και εκμετάλλευση όλου του ζητήματος, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πίεσης προς την Frontex, την Ευρώπη και προς την Ελλάδα. Τρίτον είχαμε 104 διασωθέντες αυτοί δεν διασώθηκαν από τους New York Times ούτε από το Spiegel ούτε από την El Pais διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές. Το βέβαιο είναι ότι το Ελληνικό Λιμενικό έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες διασώσεις από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε μισό εκατομμύριο διασώσεις στη θάλασσα με ευθύνη και με κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο. Είναι λοιπόν αδιανόητο να υπονοούν κάποιοι, και λυπάμαι που το λεω και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα η διάσωση. Υπήρξε η παρέμβαση του Λιμενικού, υπήρξε επιχείρηση διάσωσης, είναι λάθος να υπάρχουν αν υπάρχουν διαρροές εσωτερικών εγγραφών από την Frontex και να τροφοδοτείται μια συζήτηση η οποία κάνει κακό στην αποτελεσματική διαχείριση γιατί εδώ ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα φάμε τα μουστάκια μας. Καραδοκούν οι λαϊκιστές και στην άκρα Δεξιά και οι υποκριτές από την άλλη πλευρά οι οποίοι θέλουν να κάνουν το μεταναστευτικό μπαλάκι όπως στη Γαλλία.

Ερωτηθείς αν φεύγει η Frontex: H Frontex είναι ευρωπαϊκή υπηρεσία, είναι εδώ, έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία και ο εκτελεστικός της διευθυντής έρχεται στη Αθήνα στις 17 Ιουλίου.