Κορυφώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του νέου προέδρου.

Οι αντιπαραθέσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για διάσπαση του κόμματος εάν κυριαρχήσει η μία ή η άλλη άποψη. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν συγκρούονται οι παραδοσιακές τάσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ -προεδρικοί και Ομπρέλα- αλλά μεμονωμένα άτομα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ξεκίνησε πρώτος το αντάρτικο -κόντρα στους συντρόφους του της ίδιας τάσης- βάλλοντας κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση (τα ονόματά τους ακούγονται για την προεδρία του κόμματος), λέγοντας ότι δεν είχαν καταλάβει την αλλαγή που υπήρχε στην αγορά εξαιτίας των μέτρων που είχε πάρει η ΝΔ.

Παραιτήσεις

Χθες, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας ότι η κομματική γραφειοκρατία είναι εκείνη που κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον μηχανισμό του μέχρι και σήμερα. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για παραιτήσεις όλων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα όργανα προκειμένου να αναδειχθούν με νέα νωπή πολιτική εντολή. Παράλληλα επέμεινε στην πρότασή του ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί τον Νοέμβριο, όπου μέχρι τότε θα έχει γίνει και μία μακρά και ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

«Ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία, με πολιτικές θέσεις θα βγει. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω, να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητα του κόμματός μας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σειρά από ζητήματα σε συγκεκριμένους τομείς, στα εθνικά θέματα, το Ασφαλιστικό, τις προτάσεις μας για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον Χρήστο Σπίρτζη απάντησε δημοσίως το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπίστης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτοκτονική την πρόταση Σπίρτζη για μαζικές παραιτήσεις των οργάνων. «Αν είναι δυνατόν να εκλέξουμε πρώτα γραμματεία και μετά πρόεδρο. Όχι, θα πάμε με την ηγεσία που έχουμε. Και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης κάνουν εξαιρετική δουλειά και τεράστια προσπάθεια. Ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη από την Πολιτική Γραμματεία στα πρόσωπά τους», σχολίασε ο Νίκος Μπίστης. Και πρόσθεσε: «Η λύση είναι στις 3 με 10 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση για τις πολιτικές πλατφόρμες θα γίνει προφανώς και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου κάθε υποψήφιος θα εκθέσει τις απόψεις του. Θα πάμε μετά το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου στο διαρκές συνέδριο, όπου θα γίνει ανάλυση γι' αυτά τα θέματα και μετά θα πάμε στην εκλογή».

«Ο κίνδυνος να περάσει η ΔΕΘ, να είναι ακέφαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει το έκτακτο συνέδριο το οποίο θα γίνει και να πάμε για Νοέμβρη, Δεκέμβρη χωρίς ηγεσία... Είναι συνταγή αυτοκτονίας που όχι απλώς δεν πέρασε, δεν πήρε ψήφους... Οι πάντες το καταλάβαιναν απ' όλες τις τάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπίστης, παραπέμποντας στην πρόταση Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία που απορρίφθηκε απ' όλους.

Και μιλώντας για τους υποψηφίους, τόνισε: «Ελπίζω να είναι τουλάχιστον δύο για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν καταλαβαίνω προτάσεις που λένε να πάμε τον Νοέμβρη με το πάσο μας... Είναι μια πρόταση που πήρε δύο-τρεις ψήφους».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/7