Τους εφτά στόχους της κυβέρνησης ξεδίπλωσε στην πρώτη ομιλία του επι των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τις βασικές οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας.

Όπως παρουσίασε ο πρωθυπουργός, οι οικονομικοί στόχοι της επόμενης τετραετίας είναι οι εξής εφτά :

1. Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
2. Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
3. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
4. Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
5. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
6. Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
7. Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.



Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για τους επόμενους μήνες το market pass. Επίσης, καθιερώνεται από τον Σεπτέμβριο το youth pass. Από τις αρχές του 2014 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις (σ.σ. έμφαση θα δοθεί σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης). Παράλληλα αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα.



Όσον αφορά στους μισθούς, έθεσε ως στόχο στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να φτάνει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός τα 950 ευρώ. «Ναι, η ανεργία μειώνεται, αλλά είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ. Ναι, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τις αυξήσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας για τα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει στην επόμενη τετραετία.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τέλη του χρόνου θα παίρνουν εφάπαξ στήριξη από το πλεόνασμα ανάπτυξης. Όσοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν μείωση σύνταξης κατά 30%, αλλά, όπως είπε, «Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους». Τέλος σημείωσε ότι η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά θα ξεπερνά το 3%. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη δέσμευση να υπάρξει αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι από το 2024 θα μειώνονται σταδιακά τα τεκμήρια, ενώ θα υποχωρήσουν κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

vouli__2_
vouli__3_
vouli__4_
vouli__1_


.
vouli__7_
vouli__8_
vouli__5_
vouli__6_