Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στο Ωδείο Αθηνών ανακοινώνει επισήμως την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόλγου, ανοίγοντας την κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα δύο εβδομάδες μετά την παραίτησή του. Η πρώην υπουργός που έχει την στήριξη πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις τάσεις του κόμματος θα δώσει πιθανόν και το πρώτο δείγμα των «προγραμματικών» θέσεών της στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Ακόμα, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την «Ομπρέλα», και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή.

Ο Νίκος Παππάς θα είναι όπως όλα δείχνουν ο τρίτος υποψήφιος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του το Σαββατοκύριακο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, με τον τελευταίο ωστόσο να έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, εάν δεν συμφωνήσει με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Ο «οδικός χάρτης»

Οι διαφωνίες στην Πολιτική Γραμματεία επικεντρώθηκαν στο χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας για το οποίο υπάρχουν αντίθετες απόψεις.

Ο «οδικός χάρτης» που είχε αρχικά παρουσιαστεί, για διαρκές συνέδριο στο τέλος Αυγούστου, εκλογή προέδρου πριν από τη ΔΕΘ και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη, σκόνταψε στις αντιρρήσεις του Χρήστου Σπίρτζη, του Παύλου Πολάκη και του Διονύση Τεμπονέρα, που πρότειναν η ανάδειξη νέας ηγεσίας να γίνει αργότερα και αφού έχει προηγηθεί η συζήτηση επί της πολιτικής ταυτότητας και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «πέρασε» από την Πολιτική Γραμματεία.

Η πλειοψηφία που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι το κόμμα δεν μπορεί να βαδίζει «ακέφαλο» ως αξιωματική αντιπολίτευση και το δεύτερο ότι δεν χρειάζεται μια εσωκομματική διαδικασία που να τραβάει σε μάκρος και να προκαλεί εκ των πραγμάτων διαλυτικές τάσεις.

Η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, όπου και θα υπάρξει αντιπρόταση στον οδικό χάρτη που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία για να πάνε όλες οι διαδικασίες πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τις υποψηφιότητες.