Απ’ τα ψηλά στα χαµηλά και απ’ τα πολλά στα λίγα» οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

. Μετά και τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της οικονοµικής ασφυξίας για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς η κρατική χρηµατοδότηση που εισέπραττε σε ετήσια βάση θα µειωθεί κατά 45% τουλάχιστον. Αυτό σηµαίνει ότι από τα 6 εκατοµµύρια ευρώ της τακτικής επιχορήγησης που έµπαιναν στα ταµεία του κόµµατος κάθε χρόνο, στο µέλλον τα ποσά της οικονοµικής ενίσχυσης θα είναι λίγο παραπάνω από 3 εκατοµµύρια ευρώ. Και αυτό όταν µόνο η εφηµερίδα του κόµµατος, «Αυγή», σύµφωνα µε τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, κόστιζε στην Κουµουνδούρου κάθε χρόνο 2 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ εξίσου δαπανηρός ήταν και ο προϋπολογισµός για τη λειτουργία και των άλλων Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης του αριστερού οµίλου: του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο Κόκκινο», της «Εποχής» και των ηλεκτρονικών sites Αυγή, left .gr.

Ουσιαστικά η Κουµουνδούρου βρίσκεται ενώπιον µιας βίαιης αναπροσαρµογής των δηµοσιονοµικών της, γεγονός που θα την οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο «µνηµονιακό» καθεστώς, µε περικοπές δαπανών παντού, περιορισµό του κόστους των λειτουργικών της εξόδων και ενδεχοµένως σε απολύσεις εργαζοµένων ή µειώσεις µισθών.

Οι εκλογές

Επίσης, απέναντι σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ευρωβουλευτές και βουλευτές του κόµµατος, καθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν ακόµα µεγαλύτερα ποσά από τις µηνιαίες αποζηµιώσεις τους. Μία ακόµα ζηµιογόνος παράµετρος, που δεν έχει αποτιµηθεί από τους λογιστές της Κουµουνδούρου, είναι ο «λογαριασµός» των δύο τελευταίων εκλογικών αναµετρήσεων. Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµα εξουσίας, µέχρι πρότινος τουλάχιστον, δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία και διαφηµιστική καµπάνια µε χαµηλούς προϋπολογισµούς, µε αναλυτές της αγοράς να εκτιµούν πως το κόστος ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί σε εθνικό επίπεδο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να δώσει µέσα στον επόµενο χρόνο άλλες δύο δαπανηρές µάχες: στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης και της Ευρωβουλής, όπου και εκεί χρειάζονται έξοδα.

Εργαζόμενοι

Ανεξαρτήτως του τι είδους αποφάσεις θα ληφθούν στο µέλλον για την τύχη των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης του αριστερού οµίλου, ένα ακόµα σοβαρό πρόβληµα που χρήζει άµεσης αντιµετώπισης αφορά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού της Κουµουνδούρου. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι θα αναγκαστούν άµεσα να «αποχωρήσουν» από τις υπηρεσίες του κόµµατος, εκ των οποίων οι µισοί θα µείνουν και άνεργοι.

Συγκεκριµένα: Σύµφωνα µε τις καταστατικές προβλέψεις, κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το 40% της βουλευτικής του αποζηµίωσης, ήταν υποχρεωµένος να «παραχωρεί» στο κόµµα δύο στελέχη του Πολιτικού του Γραφείου: έναν επιστηµονικό συνεργάτη και έναν αποσπασµένο δηµόσιο υπάλληλο. Το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έµειναν εκτός Βουλής σηµαίνει πως από τους ανθρώπους που είχαν «στείλει» για απασχόληση στο κόµµα, οι µισοί, δηλαδή οι δηµόσιοι υπάλληλοι, θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ οι υπόλοιποι θα απολυθούν. Το θέµα αυτό θα πάρει ακόµα µεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το «κίνηµα των αποσπασµένων» δηµοσίων υπαλλήλων κάποιοι αναζητούν τρόπους να µην ξεβολευτούν έπειτα από µια οκταετία µακριά από την εργασία τους.

Πολλοί αναζητούν «προστασία» στους εκλεγέντες βουλευτές του κόµµατος, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο πως είναι σε θέση να τους «εγγράψουν» στο Πολιτικό τους Γραφείο και µετά να τους επιστρέψουν ως «δανεικούς», γιατί ο καθένας έχει τον δικό του κύκλο ανθρώπων που εµπιστεύεται. Τα ζητήµατα αυτά, αθροιζόµενα µε όλα τα υπόλοιπα, θα τα λύσει η νέα ηγεσία του κόµµατος, η οποία εκτός των άλλων θα αντιµετωπίσει και σειρά αιτηµάτων για «µισθοδοσία» από το κόµµα όσων βουλευτών δεν εξελέγησαν. Είτε γιατί δεν έχουν ικανοποιητικές απολαβές από την εργασία τους σε περίπτωση που επιστρέψουν σε αυτήν είτε γιατί θέλουν να είναι εντός των τειχών της κοµµατικής εξουσίας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7