O πρώην ηγέτης του ΣΥΝ και πατέρας της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζει µεγάλη πολιτική επιτυχία την είσοδο του κόµµατος της κόρης του στη Βουλή, παρά τις «κανιβαλικές επιθέσεις» που εκείνη δέχτηκε.

Αναφερόµενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιµοποιεί βαριές εκφράσεις για τον Αλ. Τσίπρα και τον εσωτερικό κύκλο του αρχηγισµού του, επισηµαίνοντας ότι «υιοθέτησαν το αµοραλιστικό στερεότυπο ότι στην πολιτική όλα επιτρέπονται και ο πολιτικός είναι ο ικανός για όλα καταφερτζής».

Σύµφωνα µε τον κ. Κωνσταντόπουλο: «Από ζηλωτές των αρµών της εξουσίας, έγιναν µοχλευτές του ίσκιου τους και των κατάλοιπών τους».

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγµατα στη χώρα µετά την άνετη νίκη του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας ∆ηµοκρατίας στις κάλπες της 25ης Ιουνίου;

Οι καιροί, δύσκολοι, ρευστοί κι ανάστατοι. Τα προβλήµατα, παλαιά και διαρκώς καινούργια, είναι πιεστικά, εκρηκτικά. ∆εν υπάρχει υγιής δηµόσιος βίος ούτε γενικευµένη ικανοποίηση και συλλογική αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει κρίση εµπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Το εκλογικό αποτέλεσµα επιβάλλει σύνθετη κοινωνιολογικοπολιτική µελέτη, πέρα από την εκλογολογική ανάγνωση. ∆υστυχώς, το πολιτικό σύστηµα διακυβέρνησης είναι εκλογοκεντρικό και πρωθυπουργοκεντρικό, µε κοµµατικό σύστηµα αρχηγοκεντρικό, πελατειακό και παραγοντικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το εκλογικό αποτέλεσµα έχει την εξήγησή του. Πίσω, όµως, από το εκλογικό αποτέλεσµα υπάρχει η ζωντανή πραγµατικότητα των προβληµάτων, η ιστορικότητα της καθηµερινότητας. Εχουν ξεπεραστεί τα κοινωνικά και οικονοµικά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, δίκαιης αναδιανοµής εισοδηµάτων και βαρών, αποτελεσµατικής αντιµετώπισης των µεγάλων ανισοτήτων. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι οι διαφηµιστικές προεκλογικές καµπάνιες. ∆εν χωράει στα µοντέλα της τελειωµένης Μεταπολίτευσης, δεν µπορεί να λειτουργεί µε φθαρµένους πολιτευτικούς τακτικισµούς. Βρισκόµαστε σε νέα ιστορική περίοδο, µε εµφανείς αλλαγές στην κοινωνία και τις πολιτικές συνθήκες.

Πριν από τις εκλογές, µε δηµόσια παρέµβασή σας στηρίξατε ανοιχτά την Πλεύση Ελευθερίας. Πού αποδίδετε όµως την οριακή είσοδο του κόµµατος στη Βουλή;

Η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή είναι µεγάλη πολιτική επιτυχία, µε σοβαρές δυναµικές προοπτικές. ∆είγµα πολύπλευρης αγωνιστικής παρέµβασης στον δηµόσιο βίο. ∆ιαφορετικής αντίληψης για την πολιτική, την κοινωνία, την εξουσία και τους δηµοκρατικούς θεσµούς, τα δικαιώµατα του ανθρώπου και του πολίτη, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών και τη διεκδίκηση του προοδευτικού εκσυγχρονισµού της Ελλάδας. Μια συλλογικότητα καταξιωµένων κοινωνικά και επαγγελµατικά πολιτών, χωρίς µηχανισµούς και χορηγούς, αντιµετώπισε τις άθλιες και κανιβαλικές επιθέσεις εκείνων που δεν ήθελαν την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, γιατί µιλάει ανοιχτά στους πολίτες, µε τη γλώσσα των προβληµάτων, της αλήθειας και της συνέπειας, για να είναι η Βουλή το πραγµατικό πεδίο της δρώσας κοινωνίας, που έχει λόγο και αξιώνει λογοδοσία για τη ζωή της. Τέτοιες συλλογικότητες και δράσεις αναδεικνύουν τις νέες ιδιότητες και δυνατότητες του πολίτη, ριζοσπαστικοποιούν την πολιτική, την κοινωνία, τη δηµοκρατία. Τα κοινωνικά κινήµατα είναι οι νέες µορφές οργάνωσης, έκφρασης, αντιπροσώπευσης και δηµοκρατικής παρέµβασης, απέναντι σε έναν κουρασµένο, διαβρωµένο και αναξιόπιστο κοµµατισµό και τον οµόλογό του επαγγελµατικό πολιτευτισµό.

Επειδή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου την ξέρετε καλύτερα απ’ όλους µας, σας πέρασε ποτέ από το µυαλό πως µπορεί στο τέλος να µην τα καταφέρει;

Η Ζωή έχει διαµορφώσει τη δική της προσωπικότητα κι οντότητα, µε σκληρή δουλειά, µε αφιέρωση σε δηµοκρατικές ιδέες, κοινωνικές αξίες και πολιτισµικές προτεραιότητες. Εχει δείξει ότι απέναντι στις ιεραρχήσεις της ύπαρξής της δεν υπολογίζει πολιτειακά αξιώµατα και δεν πτοείται από τα δρεπανηφόρα άρµατα που εξαπολύονται εναντίον της από όσους τη φθονούν, γιατί ξέρουν ότι λειτουργεί ευαίσθητα, αυθεντικά κι ανυποχώρητα, έξω από τις κατά συνθήκη διγλωσσίες του παραγοντικού πολιτευτισµού. Οι εκλογές είναι δύσκολος αγώνας, πολύ πιο δύσκολος όταν τον δίνεις µε άνισους όρους και µέσα, σε συνθήκες οργανωµένης επικοινωνιακής στοχοποίησης, για να σε αποµονώσουν και να σε συκοφαντήσουν. Κι από κοντά οι πρόθυµοι οµοτράπεζοι και οι κοµµατοδίαιτοι διαλαλητές. Η Ζωή και οι συνεργάτες της δεν κάνουν πολιτική, αλλά ζουν την πολιτική. Η αγωνία του αποτελέσµατος δεν έλειψε. Ούτε η πεποίθηση ότι θα είναι θετικό.

Ανήκετε στους εµβληµατικούς ηγέτες της Αριστεράς. Περιµένατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί τέτοια συντριβή στις κάλπες;

∆εν µου αρέσουν οι ταµπέλες, δεν εκφράζουν αυτά που µε προσδιορίζουν. ∆υστυχώς, ο κ. Τσίπρας και οι ακόλουθοί του συγκατένευαν σε όλα, χειροκροτώντας τον αρχηγισµό του. Υιοθέτησαν και εφάρµοσαν, µε ευκολία υπολογιστή, το αµοραλιστικό στερεότυπο ότι στην πολιτική όλα επιτρέπονται και ο πολιτικός είναι ο ικανός για όλα καταφερτζής. Χωρίς αρχές και όρια, από τον άκρατο κι άκριτο τακτικισµό στον αντιπολιτικό λαϊκισµό κι από εκεί στην αποκαθήλωση και την αυτοκαταστροφή των ειδώλων. Από ζηλωτές των αρµών της εξουσίας, µοχλευτές του ίσκιου τους και των κατάλοιπών τους.

Κατά τη γνώµη σας, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Αλ. Τσίπρα ή και στα στελέχη του κόµµατος;

Η ευθύνη είναι πολλαπλή και αφορά πολλούς. Είναι πολιτική και ιστορική, κοινωνική και συνειδησιακή ευθύνη. ∆εν διεκπεραιώνεται µε κοµµατικούς όρους φραξιονισµού. Τώρα όλοι διαπιστώνουν ότι ο καθρέφτης, που µπροστά του κορδακίζονταν ως στελέχη εξουσίας και καθοδηγητές της κοινωνίας, τους έδειχνε κάτι που δεν ήταν. Οτι οι κόθορνοι της εξουσίας, τα ψιµύθια της επικοινωνίας και οι φενακισµοί της κοµµατικής µικρολογίας δεν µπόρεσαν να πλαστογραφήσουν την πραγµατικότητα του εαυτού τους. Ο κ. Τσίπρας και ο εσωτερικός κύκλος του αρχηγισµού του δυσφήµησαν την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς µε το µόρφωµα της συγκυβέρνησης Καµµένου. Κακοποίησαν τα ιστορικά αιτήµατα του συνταγµατικού πατριωτισµού της Αριστεράς: το συνταγµατικό δηµοψήφισµα και την απλή αναλογική, την οποία εργαλειοποίησαν για να παραµείνουν και να επιστρέψουν στην κυβερνητική εξουσία. Απευθύνθηκαν στην κοινωνία µε ψεύδη και παραταξιακούς εξυπνακισµούς. Κι αν αυτοί δεν το καταλαβαίνουν, κάποιοι από αυτούς που τους πλαισιώνουν ας τους πουν ότι η πολιτική τους µετάλλαξη προκάλεσε απογοήτευση και θυµό, που εξηγεί την έκπτωσή τους στην κοινωνία. Γιατί τέτοια συµπτώµατα είναι, τελικά, πολιτισµικές ασχήµιες.

Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε τροχιά εξουσίαςς

Τα συνθήµατα περί αναβίωσης του παρελθόντος είναι ανιστόρητη σκιαµαχία.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7