Μετά από µια πυκνή διαδικασία οκτώ µηνών, µε το Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, µε 104 θύµατα, να έχει πραγµατοποιήσει 73 συνεδριάσεις, η δίκη οδηγήθηκε σε αναγκαστική διακοπή τουλάχιστον 20 ηµερών λόγω της εκλογής της Ρένας ∆ούρου στο βουλευτικό αξίωµα. Η απόφαση του δικαστηρίου, µε σύµφωνη εισαγγελική εισήγηση, να σταλεί αίτηµα στη Βουλή για άρση της ασυλίας της κ. ∆ούρου, η οποία περιλαµβάνεται στη λίστα των 21 κατηγορουµένων στην υπόθεση µε την ιδιότητα που είχε κατά την επίδικη περίοδο, της περιφερειάρχου Αττικής, ήταν µονόδροµος, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφυκτικά πλαίσια για την παραγραφή των αδικηµάτων σε βαθµό πληµµελήµατος, που έχουν απαγγελθεί σε βάρος των εµπλεκοµένων.

Το δικαστήριο, παρ’ όλα τα εµπόδια στην εκδίκαση της υπόθεσης, που αρχικά είχαν να κάνουν µε την έλλειψη κατάλληλης αίθουσας για τη διενέργεια µιας τέτοιας πολυπρόσωπης υπόθεσης, µε µεγάλο αριθµό κατηγορουµένων αλλά και θυµάτων, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εξέταση των µαρτύρων κατηγορίας. Ωστόσο, ακόµα η ακροαµατική διαδικασία έχει δρόµο, όπως τόνιζαν νοµικοί κύκλοι στα «Π», εκφράζοντας φόβους για το εάν µέχρι και τον Ιούλιο του 2026, οπότε παραγράφονται τα αδικήµατα που έχουν απαγγελθεί για τη φονική πυρκαγιά, θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα δικονοµικά στάδια της υπόθεσης. Κι αυτό καθώς, ενώ σε λίγες ηµέρες συµπληρώνονται πέντε ολόκληρα χρόνια από την εθνική τραγωδία, ακόµη δεν έχει εκδοθεί ούτε καν η πρωτόδικη απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βάσει του Συντάγµατος, η εκλογή της κ. ∆ούρου στη Βουλή δεν άφηνε κανένα περιθώριο στο δικαστήριο για συνέχιση της ακροαµατικής διαδικασίας χωρίς την άδεια της Βουλής και το αίτηµα για άρση της ασυλίας της, σύµφωνα µε την έδρα του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου, ήταν υποχρεωτικό. Οπως τόνισε και ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, η εκλογή της κ. ∆ούρου στο Κοινοβούλιο δηµιούργησε ένα δικονοµικό κώλυµα, το οποίο οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει άδεια από τη Βουλή για τη συνέχιση της διαδικασίας. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο Αρθρο 62 του Συντάγµατος (ακαταδίωκτο βουλευτών), όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαµβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε µε άλλον τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώµατος.

Επίσπευση των διαδικασιών

Η Βουλή βάσει του Συντάγµατος πρέπει να αποφανθεί µέσα σε διάστηµα τριών µηνών, ωστόσο το γεγονός ότι η κ. ∆ούρου, όπως γνωστοποίησε και µέσω της δήλωσης που ανέγνωσε ο συνήγορός της, Θεόδωρος Σχινάς, στο δικαστήριο, παραιτείται της βουλευτικής της ασυλίας ενδεχοµένως να επισπεύσει τις διαδικασίες. Πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράµµισε στη δήλωσή της πως αναµένει την κρίση του δικαστηρίου µε υποµονή και πως δεν έχει πράξει ή παραλείψει κάτι, για να φοβάται την κρίση των δικαστών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το δικαστήριο, σε πρώτη φάση, διέκοψε για τις 24 Ιουλίου, ωστόσο εάν µέχρι τότε δεν έχει αποφανθεί η Βουλή, θα υπάρξει και νέα διακοπή. Από εδώ και στο εξής και µόλις δοθεί η άδεια από τη Βουλή, η δίκη θα συνεχιστεί µε την ολοκλήρωση της εξέτασης των µαρτύρων κατηγορίας. Νοµικοί κύκλοι εκτιµούν πως, εάν το δικαστήριο συνεχίσει την εκδίκαση της υπόθεσης µε ταχείς ρυθµούς, ενδεχοµένως να ολοκληρωθεί η δίκη εντός του τελευταίου τριµήνου του 2023.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/7