«Ήταν μια δικαίωση για τη Ρένα Δούρου η απόφαση στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, άκουσε πολλά», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρέπει να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο για το αν υπήρξε συγκάλυψη, σημείωσε πως «δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, δεν συγκρίνεται με τα Τέμπη, ήταν ένα πολεοδομικό έγκλημα».

Σε σχέση με τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για αίτημα για προανακριτική σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών, τόνισε πως η εισαγγελική παραγγελία έρχεται στη Βουλή, σημειώνοντας πως «αφού έλθει στη Βουλή η εισαγγελική παραγγελία θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Σημείωσε παράλληλα πως θα μπορούσε να γίνει η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, το κόστος είναι 2.34 δισ., προσθέτοντας πως «θα πούμε από πού και πώς θα βρεθούν τα λεφτά», λέγοντας επ' αυτού πως «πρέπει να συζητήσουμε και τα δημοσιονομικά».

Για την Εκκλησία, δε, ο Χάρης Μαμουλάκης είπε πως, μετά τη δήλωση Κασσελάκη ότι πιστεύει, «έχουμε μεγαλύτερη άνεση να πούμε ότι πιστεύουμε, η διστακτικότητα που υπήρχε πριν είναι ανεξήγητη».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Χάρη Μαμουλάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε:

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Για την κ. Δούρου ήταν μια δικαίωση, διότι άκουσε πάρα πολλά και νομίζω αδίκως απ’ ό,τι απεφάνθη τελικά και το δικαστήριο αλλά το σημαντικότερο είναι το ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης επιτέλους εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. Είναι αδιανόητο για ευρωπαϊκή χώρα να έχουμε τόσο μεγάλη αβελτηρία, κωλυσιεργία στην απόδοση δικαιοσύνης.
Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει η Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς της.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει δικαστική συγκάλυψη στην υπόθεση για το Μάτι

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι προέκυψε ποτέ στη διαδικασία. Επειδή είμαι μηχανικός και έχω πάει στο Μάτι και έχω ιδία αντίληψη, αυτό το πολεοδομικό έγκλημα που συνετελέσθη από τη δεκαετία του ’60-’70 ήταν κύρια αιτία του εγκλωβισμού φυσικά και όλων των άλλων συνθηκών, όμως το πρόβλημα με τα Τέμπη είναι η λυσσαλέα προσπάθεια συγκάλυψης μετά το δυστύχημα. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Για τη δήλωση του κ. Κασσελάκη για αίτημα για προανακριτική σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Το πώς θα τοποθετηθούμε κοινοβουλευτικά θα φανεί εντός της εβδομάδας, το νέο δεδομένο που κομίζει η υπόθεση είναι προφανώς η εισαγγελική παραγγελία, όπου φέρνει στη Βουλή την υπόθεση των τεσσάρων υπουργών. Η μήνυση έγινε αποδεκτή από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και έρχεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει βάσει αυτού του νέου δεδομένου είτε να συσταθεί μια προανακριτική... αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συναποφασιστεί. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει μια συνεννόηση, καλώς εννοούμενη συνεννόηση, για τέτοια ζητήματα κομβικής σημασίας που έχουν ταρακουνήσει το πανελλήνιο από το πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜ: Έχετε αποφασίσει τις κατηγορίες ή περιμένετε πρώτα να έρθει η εισαγγελική παραγγελία;

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Εκτιμώ ότι περιμένουμε και επισήμως να έρθει και να πρωτοκολληθεί...

Για τη δήλωση του κ. Κασσελάκη για τις δαπάνες υγείας

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μια αύξηση από τα υφιστάμενα επίπεδα τα οποία απέχουν παρασάγγας από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 6,7, άρα το λογικό είναι από το υφιστάμενο που είναι στο 5% να ανέβουμε. Η δήλωση του προέδρου ήταν στην κατεύθυνση να πλησιάσουμε ή να αγγίξουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι περίπου 1 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα ακόμα.

Για τον 13ο και 14ο μισθό

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Μια ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης είναι προφανώς αναγκαία, ένας από τους τρόπους θα μπορούσε να ήταν η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που νομίζω ότι το δικαιούνται ειδικά οι δημόσιοι λειτουργοί σε αυτόν τον τόπο, προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Η δημοσιονομική του επίπτωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι 2,34 δισ. ετησίως, πρέπει να αντληθούν και να ισορροπιστούν, είναι κάτι το οποίο το επόμενο διάστημα θα δείξουμε και από πού θα μπορούσαν να βρεθούν οι πόροι και πόσοι είναι εντέλει.

Ερωτηθείς αν θα πάει στην εκκλησία

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Προφανώς και θα πάω.

ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι αισθάνεστε πιο άνετα τώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι πιστεύει

Χ.ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι κάτι που έχουμε μεγαλύτερη άνεση. Αυτή η διστακτικότητα που υπήρχε ήταν κατ’ εμέ ανεξήγητη. Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να κοιτάμε με διαφορετική προσέγγιση τα ζητήματα αυτά.

O Χάρης Μαμουλάκης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή    29-04-24