Η πρόοδος των μεταρρυθμιστικών δράσεων στον δημόσιο τομέα, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. «Ήρθα σε γνώριμα λημέρια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2015).

Η ατζέντα της συνάντησης περιείχε, εκτός των άλλων, και τρία κομβικά θέματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης της Ν .Δ: την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, την άρση κάθε περιορισμού για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και την αξιολόγηση 600.000 δημόσιων υπαλλήλων με στόχο την επιμόρφωσή τους. Στη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος, η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για την άρση κάθε περιορισμού για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί από τη νέα Βουλή, εφόσον συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία βουλευτών. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «συμβολικό και ουσιαστικό» το νομοσχέδιο και δήλωσε αισιόδοξος για τον σχηματισμό της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση. Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία (όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση), όταν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο στην προηγούμενη Βουλή (το 2021), να αλλάξουν τη στάση τους. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό και έτσι θα προχωρήσουμε στην πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες».

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ισχύουν στο ακέραιο για προσλήψεις στο Δημόσιο, με πρώτες τις 10.000 που θα ενισχύσουν τον κρίσιμο τομέα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ήδη το ΑΣΕΠ έχει δρομολογήσει την πρόσληψη των πρώτων 4.000 υγειονομικών και σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη ακόμα 6.000.

Το πρόγραμμα

Η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων έχει ένα και μόνο στόχο, σύμφωνα με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης: την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, από το κεντρικό κράτος, τις Περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις έως και το πλησιέστερο επίπεδο τοπικής διοίκησης προς τον πολίτη, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, περνά μέσα από την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων, μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος του ΕΚΔΔΑ, για το σύνολο των 600.000 μόνιμων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Επιμένω πολύ σε καινοτόμες ιδέες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε, όπως τα πριμ παραγωγικότητας και η σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την ανταμοιβή είτε του ίδιου του υπαλλήλου είτε της ομάδος η οποία πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία». Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συναισθάνεται τη βαριά ευθύνη που έχει να φέρει εις πέρας τις καίριες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. «Στόχος μας», είπε η Νίκη Κεραμέως, «είναι πώς θα προσφέρουμε καλύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση στον πολίτη.

Μαζί με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Στάθη Κωνσταντινίδη και τη Βιβή Χαραλαμπογιάννη, έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε σε όλους τους άξονες, που εν τέλει οδηγούν σε καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες». Περιγράφοντας η υπουργός τη στοχοθεσία του υπουργείου, ανέφερε: Πιο γρήγορες και στοχευόμενες προσλήψεις, στοχοθεσία, αξιολόγηση και bonus στους δημόσιους υπαλλήλους, απλοποίηση διαδικασιών για τους πολίτες, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης, νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «είναι μια πράξη εθνικής ευθύνης που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, μια πράξη να δώσουμε φωνή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Δύο νομοσχέδια

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο στόχος είναι να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές και αφορά την ψήφο των απόδημων Ελλήνων χωρίς περιορισμούς από τον τόπο κατοικίας τους. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την επικαιροποίηση της λειτουργίας του επιτελικού κράτους με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία του δημόσιου τομέα