To μέλλον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ειδικότερα ο τρόπος που θα λειτουργεί εντός των ΑΕΙ προκαλούν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση.

Eρωτηθείς σχετικά, ο Μάκης Βορίδης έκανε μια γενικότερη αναφορά στην καλύτερη εικόνα των πανεπιστημιακών χώρων συγκριτικά με όσα συνέβαιναν πριν από τέσσερα χρόνια, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η όλη κατάσταση. «Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα θέματα. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πεδίο», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας την «ανάγκη» να «επαναξιολογηθεί ο τρόπος της χρήσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». Ο κ. Βορίδης κατέστησε σαφές πάντως ότι όταν τελούνται στα πανεπιστήμια αυτόφωρα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα θα παρεμβαίνει η Αστυνομία μαζί με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να αποκατασταθεί η τάξη. «Ποιοι, πόσοι, υπό ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται, εφόσον υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση στα πανεπιστήμια;», διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Βορίδης, σκιαγραφώντας, όμως, το νέο πλαίσιο που επιθυμεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση. «Εφόσον έχει βελτιωθεί η κατάσταση χρειαζόμαστε και τους χίλιους αστυνομικούς;», πρόσθεσε (ΣΚΑΪ), αφήνοντας να εννοηθεί πως μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα πεδία, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται αλλά επανεξετάζεται συνεχώς ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας. «Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Αυτό που κάνουμε είναι να επανεξετάζουμε συνεχώς τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αποτελεσματικότητα και αυτού του σώματος της ΕΛ.ΑΣ.», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ουδέποτε μίλησε κανείς για κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμιζαν, μάλιστα, τις αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές Αρχές. Για το «απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ» έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση διά στόματος Στέργιου Καλπάκη. «Ο κ. Μηταράκης είπε ότι καταργείται προσχωρώντας έτσι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε και είπε ότι δεν καταργείται. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμοί, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης για την ασυλία των τραπεζιτών, αποφασίστηκε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία τελικά μένει… φεύγοντας από τα ΑΕΙ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τις παράδοξες ιδέες περί έφιππης αστυνομίας αναγκάστηκε να… αφιππεύσει», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/7