Σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το έργο και τη δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Όπως τόνισε, «σαφέστατα δεν είναι αποτυχημένος θεσμός η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Ούτε καταργείται όπως λανθασμένα λέχθηκε και δεν ετοιμάζεται κάποια νομοθετική πρωτοβουλία».

Παράλληλα σημείωσε πως «η ασφάλεια στα πανεπιστήμια αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η καλύτερη εικόνα στα πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και σε πολλές περιπτώσεις της αστυνομικής επέμβασης και εκκαθάρισης έκνομων συμπεριφορών. Αλλά και ενός συνεχούς διαλόγου με τους πρυτάνεις, καθώς απαιτείται ένα συγκροτημένο ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας για κάθε πανεπιστήμιο και αυτό είναι και ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Κατά τη δευτερολογία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία παραμένει μέσα στα ιδρύματα, πρέπει να δουλέψει πιο οργανωμένα μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική Αστυνομία, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε έκνομη συμπεριφορά».

Η ομιλία του Μηταράκη

«Εύχομαι σε όλες και όλους καλή βουλευτική περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για την προστασία των ζωών και των περιουσιών στις πληγείσες περιοχές.

Σαφέστατα δεν είναι αποτυχημένος θεσμός η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Ούτε καταργείται όπως λανθασμένα λέχθηκε και δεν 
Ήμουν ξεκάθαρος στην αίθουσα της ολομέλειας όταν ανέγνωσα τις προγραμματικές δηλώσεις
ετοιμάζεται κάποια νομοθετική πρωτοβουλία. Ήμουν ξεκάθαρος στην αίθουσα της ολομέλειας όταν ανέγνωσα τις προγραμματικές δηλώσεις ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Είπα στις 8 Ιουλίου ότι πρώτον το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία όλων όσοι ζουν στην Ελλάδα από τα σύνορα έως την κάθε γειτονιά. Δεύτερον, βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Και συγκεκριμένα, τρίτον, είπα ότι συνεχίζουμε τις ενέργειές μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στην πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών. Αναμορφώνουμε τον σχεδιασμό μας, δεν καταργούμε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμιά μας και πάρα πολλές καταλήψεις έχουν αντιμετωπιστεί.

Η καλύτερη εικόνα στα πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και σε πολλές περιπτώσεις της αστυνομικής επέμβασης και εκκαθάρισης έκνομων συμπεριφορών. Αλλά και ενός συνεχούς διαλόγου με τους πρυτάνεις, καθώς απαιτείται ένα συγκροτημένο ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας για κάθε πανεπιστήμιο και αυτό είναι και ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπηρετούν 985 στελέχη, ασκούν καθήκοντα στα ΑΕΙ στα οποία έχουν διατεθεί, συγκεκριμένα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ένας αριθμός αστυνομικών υπηρετούν σε όμορα αστυνομικά τμήματα και συμβάλλουν σε αυτό που είναι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας συνολικά στις γειτονιές γύρω από τα πανεπιστήμια. Αυτό προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Αναφορικά με το κόστος. θέλω να τονίσω ότι δεν υπήρχε κανένα έκτακτο ή ειδικό κόστος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Οι άνθρωποι 
Δεν υπήρχε κανένα έκτακτο ή ειδικό κόστος
πληρώνονται ως αστυνομικοί και εκτελούν τα καθήκοντά τους ως αστυνομικοί. Άρα δεν υπάρχει, κύριε συνάδελφε, κάποιο έκτακτο ειδικό κόστος ως αποτέλεσμα της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας».

Η δευτερολογία

«Είπα ξεκάθαρα και απάντησα συγκεκριμένα για τον συνεχιζόμενο ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την έμφαση που θα δώσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση και καταστολή της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις γειτονιές της Ελλάδος, όλη την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά πανεπιστήμια, η προστασία της κοινωνίας είναι πρωταρχική μας προτεραιότητα.

Επειδή αναφερθήκατε στις 12/07 στις δηλώσεις μου, εκείνο το πρωί βγήκα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και είπα ξεκάθαρα ότι κάνουμε έναν επανασχεδιασμό όλης αυτής της διαδικασίας, η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019, θα υπάρχει και ένας πιο επικουρικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και πρέπει να βγουν 
Είπα ξεκάθαρα ότι κάνουμε έναν επανασχεδιασμό όλης αυτής της διαδικασίας
και τα πανεπιστήμια μπροστά, αλλάζει ο σχεδιασμός αλλά παραμένει η προτεραιότητά μας και βέβαια η προστασία της πραγματικής ελευθερίας των πανεπιστημίων. Όταν δημιουργήθηκαν κάποια ζητήματα μέσα στην ημέρα, είπα πως οι άνδρες και οι γυναίκες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Άρα είναι ξεκάθαρος ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού και ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα διευκρίνισε τις απόψεις της κυβέρνησης. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία παραμένει μέσα στα ιδρύματα, πρέπει να δουλέψει πιο οργανωμένα μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική Αστυνομία, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε έκνομη συμπεριφορά και είναι προφανές ότι χρειάζεται σε αυτή τη διαδικασία η διαρκής στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Επειδή θέλετε να μιλήσουμε για κόστη: η εκπαίδευση των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κόστισε €80.000, ο εξοπλισμός, που είναι ο εξοπλισμός που λαμβάνει κάθε αστυνομικός, κόστισε €814.000 και το κόστος μισθοδοσίας των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δεν
Η εκπαίδευση των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κόστισε 80.000 €
 πρόκειται λοιπόν για κάποιο επί πλέον ειδικό κόστος. Είναι μισθοδοσία προσωπικού που υπηρετεί και κάθε μέρα συμβάλλει στην ασφάλεια και των πανεπιστημίων και της κοινωνίας γενικότερα. Να είμαι ξεκάθαρος: αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί παραβατικότητα. Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους πολίτες. Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα το κάνουμε με συστηματικότητα και σχέδιο. Θέλω να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που θα δουν οι Έλληνες πολίτες τους επόμενους μήνες και χρόνια θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους».