Να αναθεωρήσει σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Στέφανο Τζουμάκα ο Νίκος Μπίστης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει για δεύτερη μέρα.

«Τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος /α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία. Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μπίστης χαρακτήρισε μονόδρομο την υποστήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Μπίστη

1. Για τα αμιγώς πολιτικά αιτία της ήττας θα μιλήσουμε αναλυτικά στο Συνέδριο. Είναι πολυπαραγοντικά και σχετίζονται και με την συνεχή υποχώρηση της Αριστεράς στο σύνολο της ( ριζοσπαστικής και σοσιαλδημοκρατικής) στην Ευρώπη. Η απάντηση στο θέμα της ταυτότητας δεν βρίσκεται πίσω, δεν βρίσκεται στα έτοιμα, σε δήθεν σωτήριες στροφές και επιστροφή στις ρίζες μιας φθίνουσας ριζοσπαστικής αριστεράς, ούτε στην αναζήτηση του χαμένου παραδείσου μιας επίσης σε αδιέξοδο ευρισκόμενης σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αριστερό κόμμα εν κινήσει οφείλει να διαμορφώνει νέα ταυτότητα που να εμπεριέχει αλλά κυρίως να υπερβαίνει τις υπάρχουσες. Είμαστε Αριστερό κόμμα χωρίς άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς. Ένα κόμμα σε συνεχή διεύρυνση, που ξέρει ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, όχι όμως από το κέντρο.

2. Το θέμα των πολιτικών συμμαχιών υπερβαίνει το εκλογικό σύστημα. Μην σας πω ότι είναι πιο απαραίτητο σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής. Πρέπει να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην διαμόρφωση προγραμματικών και ψυχολογικών προϋποθέσεων για το ισπανικό μοντέλο συνεργασίας Αριστεράς Σοσιαλιστών. Και αυτό ελπίζω ότι αποτελεί, ένα σημείο συμφωνίας και των τριών υποψηφίων Προέδρων.

3. Δεν ζούμε ούτε πειραματιζόμαστε σε συνθήκες εργαστηρίου. Είμαστε και θα παραμείνουμε κόμμα εξουσίας και αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του Τσίπρα. Η πίεση των πραγμάτων βοά και απαιτεί εκλογή Προέδρου χτες. Να τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η Πολιτική Γραμματεία. Το άλογο στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να σπρώξει το κάρο. Η πραγματικότητα έφερε τα πράγματα ανάποδα.

4. Για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όλοι ξέρουμε την δυσκολία και τις χρόνιες αδυναμίες. Όμως δεν υπάρχει λεπτό για περαιτέρω καθυστέρηση. Γιαυτό ευέλικτη πολιτική. Όπου έχουμε ισχυρές αυτοδιοικητικές προτάσεις προχωράμε με αυτές , είτε αυτόνομα , είτε σε συνεργασίες. Σαν ύστατη λύση για τις περιφέρειες και αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα επιστρατεύονται με φειδώ κάποια κεντρικά στελέχη. Στην περιφέρεια Αττικής αφήνουμε την πρωτοβουλία στην Δύναμη Ζωής και την Ρενα Δούρου. Κατά την γνώμη μου η στήριξη με αυτόν τον αυτοδιοικητικό τρόπο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Γιώργου Ιωακειμίδη είναι όχι μόνο μονόδρομος, αλλά καλά στρωμένος δρόμος.

5. Θα επιλέξουμε Πρόεδρο με βάση τις πολιτικές. Αλλά όχι μόνο. Όταν συζητήσουμε τα αιτία της ήττας να μην ξεχάσουμε εκτός από τις πολιτικές να συνυπολογίσουμε και συμπεριφορές. Συμπεριφορές διχαστικές όχι μόνο μέσα στο κόμμα αλλά κυρίως στην κοινωνία που μας στέρησαν πολιτική ενδοχώρα. Η εχθροπάθεια δεν ταιριάζει στην Αριστερά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν ο Καμμένος φώναζε «στα τέσσερα στα τέσσερα» υπήρχε ένα κομμάτι της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που επικροτούσε. Καθόλου τυχαία όλοι αυτοί- η μια μάλιστα είναι αρχηγός κόμματος που θεωρεί ξεπερασμένη την διαφορά Αριστεράς Δεξιάς και στέλνει καρδούλες - είναι τώρα λυσσασμένα απέναντι μας. Μας φωνάζουν « στα τέσσερα, στα τέσσερα». Μακρυά λοιπόν από τέτοιες συμπεριφορές. Πιο κοντά στο ύφος και το ήθος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

6. Τέλος, έχουμε τρεις εξαιρετικές υποψηφιότητες. Λέω τρεις και όχι - ακόμα- τέσσερις γιατί με το θάρρος που μου δίνει η μακρόχρονη φιλική, ανθρώπινη και συναγωνιστική σχέση, θέλω να ζητήσω από τον Στέφανο να το ξανασκεφτεί. Όχι γιατί δεν μπορεί , ούτε γιατί πρέπει να υποχωρήσει στις αθλιότητες που γέμισαν ήδη το διαδίκτυο. Αλλά γιατί ήρθε ο καιρός η γενιά μας να κάνει λίγο πίσω. Όχι να αποστρατευτεί όπως εύχονται οι πολέμιοι της αλλά να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Οι τρεις υποψήφιοι έχουν διαφορές αλλά κατά την γνώμη μου πολύ λιγότερες από όσες νομίζουν οι ακραίοι των τάσεων και οι προπονητές του Facebook. Η κοινωνία ήδη αντιλαμβάνεται ότι μια πολύ σοβαρή διαδικασία είναι σε εξέλιξη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος /α θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία . Και ο κλήρος πέφτει στην Εφη. Είναι στήριξη και όχι λευκή επιταγή. Στήριξη που θα την έχουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν εκλεγούν και ο Ευκλείδης και ο Νίκος. Προχωράμε ενωμένοι.