Τη µάχη του σταυρού εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος έχουν ήδη ξεκινήσει οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας µε µυστικές συναντήσεις και εµπιστευτικά τηλεφωνήµατα τον προσεταιρισµό περισσότερων συναδέλφων τους βουλευτών. Αλλωστε, από τον αριθµό των υποστηρικτών που θα εξασφαλίσουν θα εξαρτηθεί σε σηµαντικό βαθµό και η αύξηση της απόδοσής τους στις εσωκοµµατικές κάλπες των περιοχών εκείνων όπου θα έχουν συµµαχήσει µε τον τοπικό βουλευτή και, έτσι, η προσπάθειά τους δεν θα ξεκινά από µηδενική βάση.

Με εξαίρεση τον Στ. Τζουµάκα, ο οποίος φαίνεται να µη διαθέτει κανένα έρεισµα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν αποσπάσει τη στήριξη των συναδέλφων τους είτε µε δηµόσιες δηλώσεις είτε µε εµπιστευτικές διαβεβαιώσεις. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες και αν στο τέλος δεν προκύψει και νέα υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόµµατος -και αναφερόµαστε στην περίπτωση του Σ. Φάµελλου-, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χωριστεί σε τρεις οµάδες, ενώ υπάρχει και µια κατηγορία συναδέλφων τους που τηρεί σιγήν ιχθύος, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της.

1. Την υποψηφιότητα της Ε. Αχτσιόγλου στηρίζουν οι βουλευτές Ελ. Ακρίτα, ∆. Τζανακόπουλος, Ε. Αποστολάκης, Ο. Γεροβασίλη, Ν. Ηλιόπουλος, Γ. Καραµέρος, Κ. Μπάρκας, Μ. Κοντοτόλη, Α. Χαρίτσης και Θ. Φωτίου.
2. Προς την επιλογή του Ν. Παππά προσανατολίζονται οι Θ. Τζάκρη, Π. Πολάκης, Ρ. Χρηστίδου, Κ. Νοτοπούλου, Π. Παππάς, Α. Παναγιωτόπουλος, Α. Μεϊκόπουλος, Χ. Γιαννούλης, Θ. Ξανθόπουλος, Β. Κόκκαλης, Γ. Σαρακιώτης και Γ. Γαβρήλος.
3. Την υποψηφιότητα του Ευκλ. Τσακαλώτου φέρονται να στηρίζουν µέχρι τώρα οι Χ. Μαµουλάκης, Π. Πέρκα, ∆. Ψυχογιός, Ζ. Χουσεΐν, Φ. Οζγκιούρ, Σ. Αναγνωστοπούλου, Μ. Τζούφη και Μ. Ζαµπάρας.

1.Υποστηρικτές Εφης Αχτσιόγλου
2.Υποστηρικτές Νίκου Παππά
3.Υποστηρικτές Ευκλείδη Τσακαλώτου

Οι μετακινήσεις

Οπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση που ο Σ. Φάµελλος αποφασίσει και αυτός να διεκδικήσει την προεδρία του κόµµατος, υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο κάποιοι εκ των βουλευτών που φέρονται να βλέπουν µε θετικό µάτι την υποψηφιότητα του Ν. Παππά να αλλάξουν γνώµη και να µετακινηθούν προς την πλευρά του νυν επικεφαλής της Κ.Ο. Μεταξύ αυτών οι Θ. Τζάκρη, Π. Πολάκης και Κ. Νοτοπούλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και η Ρ. ∆ούρου ενθαρρύνει τον Σ. Φάµελλο να προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατηγορία, τώρα, των βουλευτών που ακόµη δεν έχουν δώσει σε κανέναν υπόσχεση πως θα τον στηρίξουν ή έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν και δεν θέλουν να το µοιραστούν ακόµη ούτε µε αυτούς που θα βοηθήσουν στο τέλος βρίσκονται η Α. Λινού, ο Ο. Ηλιόπουλος, ο Γ. Παπαηλιού, η Ν. Κασιµάτη, ο Σ. Κεδίκογλου, ο ∆. Καλαµατιανός, ο Α. Αυλωνίτης, η Κ. Βέτα, η Κ. Μάλαµα και η Ρ. Θρασκιά.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ανάµεσα σε αυτούς που δεν εκδηλώνονται δηµοσίως υπάρχουν και κάποιοι που αναµένουν την «υπόδειξη» που θα τους κάνει ο πρώην πρόεδρος Αλ. Τσίπρας, καθώς εµπιστεύονται µε κλειστά τα µάτια την κρίση του. Ασφαλώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει µε ανοιχτή τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, καθώς ο ίδιος δεν θα θελήσει να πάρει θέση δηµοσίως υπέρ κανενός υποψηφίου. Και ας έχουν, ωστόσο, πολλοί προεξοφλήσει την επιλογή που σκοπεύει να κάνει στις εσωκοµµατικές κάλπες.

Εκτός από τα µέλη της Κ.Ο. του κόµµατος, οι υποψήφιοι αρχηγοί πολιορκούν και τους πρώην βουλευτές και πολιτευτές ή υπουργούς προκειµένου να ενισχύσουν τον εσωκοµµατικό τους αγώνα. Η Ε. Αχτσιόγλου έχει κοντά της τους Α. Μπαλτά, Ν. Βούτση, Γ. Ραγκούση, Μ. Ξενογιαννακοπουλου, Γ. Μαντζουράνη, Θ. Θεοχαρόπουλο, Λ. Κατσέλη, Κ. Παπανάτσιου και ∆. Βουτυράκου. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστηρίζεται από τους Ν. Φίλη, Ανδρ. Ξανθό, Γ. Σταθάκη, ∆. Βίτσα, Θ. ∆ρίτσα, Α. Καββαδία, Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.ά. Ο Ν. Παππάς έχει πλάι του τους Αγγ. Τόλκα, Κ. Αγόρη και Χρ. Σπίρτζη, ενώ τις επόµενες ηµέρες θα υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/7