«Φέτος δεσµεύοµαι ότι του χρόνου, που θα γιορτάζουµε µισό αιώνα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το Κίνηµά µας θα είναι ακόµα πιο ισχυρό, ακόµα πιο δυνατό, στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ζάππειο και την εκδήλωση για την 49η επέτειο του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε έτσι για τους στόχους του κόµµατος, όπως είχε κάνει και πέρυσι, υποσχόµενος από το Ζάππειο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές.

Φέτος η υπόσχεση-στόχος είναι διπλή, καθώς προτεραιότητα για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, µε δεύτερο στοίχηµα -ακόµα µεγαλύτερο- τις ευρωεκλογές, για τις οποίες δίνουν όλες τους τις δυνάµεις προκειµένου να ξεπεράσουν σε ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν το καταφέρουν, το ΠΑΣΟΚ θα προβάρει και επίσηµα πια το «κοστούµι» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µέχρι τότε όµως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που την επόµενη Κυριακή εκλέγει τη νέα του ηγεσία, βρίσκονται στο «ραντάρ» της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

Επίσηµα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι τηρούν στάση ουδετερότητας, αποφεύγοντας να σχολιάσουν κάθε εξέλιξη που αφορά άλλο κόµµα, ενώ υπογραµµίζουν ότι, σε αντίθεση µε τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.∆., που έπαιρναν θέση υπέρ ή κατά υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι δεν θα ακολουθήσουν αντίστοιχη τακτική. Στις κλειστές συνεδριάσεις που γίνονται, ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη οι εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συζητούνται έντονα.

Η επίθεση Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη η επίθεση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στο ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη του οµιλία σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς το κεντροδεξιό κόµµα, µε το οποίο δεν µπορεί να υπάρξει καµία συνεργασία.

«Ακολουθεί το µοντέλο Πολάκη, προσπαθώντας να περιχαρακώσει τον χώρο του», σχολίαζαν για τις δηλώσεις Κασσελάκη στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο µικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται κυρίως δύο πρόσωπα από αυτά που διεκδικούν τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, το «φαβορί» µε βάση τις πρώτες ενδείξεις, που είναι η Εφη Αχτσιόγλου, και ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Προσωρινή ανάκαμψη»

Σε περίπτωση επικράτησης της Εφης Αχτσιόγλου, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έστω και πρόσκαιρα τα φώτα της δηµοσιότητας θα πέσουν έντονα πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του προσωρινή δηµοσκοπική ανάκαµψη, αλλά αναδεικνύοντας παράλληλα την έντονη εσωστρέφεια, που θα συνεχίσει να υπάρχει στο κόµµα. Είναι, ωστόσο, για αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ένα πρόσωπο το οποίο θα µπορούσε να «ξεκολλήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας τον ενωµένο και κάνοντας έτσι ακόµα πιο δύσκολη την ανατροπή των συσχετισµών στην Κεντροαριστερά.

Την επόµενη Κυριακή οι τηλεοπτικοί δέκτες της Χ. Τρικούπη θα είναι συντονισµένοι στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, που έγινε το...«βότσαλο στη λίµνη» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς µέχρι να µπει στην κούρσα για την ηγεσία το ενδιαφέρον ήταν µειωµένο, υπάρχουν δύο αναγνώσεις στο ΠΑΣΟΚ. Μια σειρά στελεχών εµφανίζεται σίγουρη ότι, αν κάνει την ανατροπή και ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει το κόµµα µε βεβαιότητα σε διάσπαση, που θα ανοίξει τον δρόµο για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη ανάγνωση, µιας µικρότερης οµάδας στελεχών, που προέρχονται κυρίως από την ανανεωτική Αριστερά και υποστηρίζουν ότι η επικράτηση Κασσελάκη θα ανακάτευε σηµαντικά την τράπουλα, ανατρέποντας τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και φέρνοντας ενδεχοµένως νέες δυνάµεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ικανές να ανακόψουν τη δυναµική του ΠΑΣΟΚ.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι την επόµενη Κυριακή οι τηλεοπτικοί δέκτες της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι συντονισµένοι στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναµένουν και τον αριθµό συµµετοχής των µελών του κόµµατος. «∆εν υπάρχει καµία πιθανότητα να φτάσουν τη συµµετοχή που είχε το ΠΑΣΟΚ στις δικές του εκλογές για την ηγεσία, ούτε καν τους µισούς από τους 152.000 που ψήφισαν για τον Τσίπρα», λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πιο έµπειρους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Συναντήσεις

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε τις περισσότερες ηµέρες της εβδοµάδας στη Θεσσαλονίκη κάνοντας διαρκώς συναντήσεις µε φορείς, για να ενισχύσει το κόµµα του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9