«Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται». Με αυτή την ατάκα ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε απολύτως σαφή τη θέση του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα και με διπλό ορίζοντα τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, που έχει ως στόχο το κόμμα του να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στη δεύτερη θέση. Ο στόχος αυτός δείχνει εφικτός, με δεδομένη την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ κατά 40% πανελλαδικά και την ενδυνάμωση του αποτυπώματός του στους νέους ψηφοφόρους. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι εκλογικές περιφέρειες που δείχνουν τον δρόμο στη Χαριλάου Τρικούπη και στις οποίες ήδη το Κίνημα έχει επικρατήσει απέναντι στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε Δράμα, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Κιλκίς, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβο, Ρέθυμνο, Χαλκιδική και Χίο το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα.

56
Κάπου εδώ όμως κλείνει η παράθεση των θετικών και αρχίζει ο απολογισμός των «τρωτών» σημείων του κόμματος, καθώς θα παρατηρήσει με ευκολία κανείς ότι το τρίτο κόμμα στο νέο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με την περιφέρεια, δεν κατάφερε να επικρατήσει επί του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία εκλογική περιφέρεια της Αττικής, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. «Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κατά 40% τα ποσοστά του συγκριτικά με το 2019, αν και υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα προς συζήτηση», είπε ο βουλευτής του κόμματος και από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εντοπίζοντας το μεγάλο αρνητικό πεδίο για το κόμμα του. Οι χαμηλές πτήσεις στην Αττική και οι ακόμα χαμηλότερες σε περιοχές όπως αυτή του Πειραιά, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 6,70%, το οδηγούν στο Λεκανοπέδιο στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ. Το κρίσιμο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς περνά μέσα από την ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά αναγκαία συνθήκη για να μη γίνει μόνιμο ταβάνι για το κόμμα του το 12%, που δεν δίνει προοπτική να γίνει το Κίνημα στο μέλλον αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το κρίσιμο στοίχημα του προέδρου του κόμματος για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς περνά μέσα από την ενίσχυση των «πράσινων» ποσοστών στην Αθήνα


Με τα θετικά και τα αρνητικά λοιπόν στη ζυγαριά το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς τις δύο εκλογικές μάχες, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Στις πρώτες κάλπες, αυτές της Αυτοδιοίκησης, έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις «φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ, που σκοπεύει να προσδεθεί στις δυνάμεις των ΠΑΣΟΚογενών αυτοδιοικητικών, καθώς δεν έχει αποτύπωμα σε δήμους και περιφέρειες. «Οποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή», είπε για το ενδεχόμενο συνεργασιών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση ο πρώην επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της Κουμουνδούρου. Αμέσως μετά τη δήλωσή του έκλεισαν κάθε «παράθυρο» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία συμπόρευση, και μάλιστα δίνοντας την απάντηση τα στελέχη του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη ότι στους εμβληματικούς δήμους και στις περιφέρειες θα δοθούν «χρίσματα» του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να θολώσει τα νερά, έχοντας μόνο ως επιλογή απλώς να στηρίξει άνευ όρων τους «πράσινους» υποψηφίους. Με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά λοιπόν στη Χαριλάου Τρικούπη, ετοιμάζονται για μια μάχη επικράτησης και όχι για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα θετικά και τα αρνητικά συμπεράσματα της 25ης Ιουνίου, οι «επιθέσεις φιλίας» και τα πρόσωπα που βάζει στην πρώτη γραμμή ο Νίκος Ανδρουλάκης


Σε κομβικούς ρόλους

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή, έχει ήδη αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα έχουν κομβικό ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά θα βγουν με σημαντικούς ρόλους: ο Παναγιώτης Δουδωνής με τον Δημήτρη Μάντζο, το δίδυμο του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που προορίζονται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ο Μιχάλης Κατρίνης, που ήταν επικεφαλής της Κ.Ο. την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η Ευαγγελία Λιακούλη, που ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο ρόλο, η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επίσης είχε κεντρικό ρόλο την προηγούμενη περίοδο, και από τη νέα γενιά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Στέφανος Παραστατίδης. Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής είχε αποφασιστεί από την πρώτη στιγμή ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει εκ νέου τον έμπειρο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7