Σε θέση μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι παραδέχονται ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα που απομένει έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν να ξετυλίξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Έτσι, τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας θα ξεκινήσουν περιοδείες (ακόμη και σε παραθεριστικές περιοχές) σε όλη την Ελλάδα, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: να κινητοποιήσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στις κάλπες.

Το μεγάλο στοίχημα

Αυτό, λένε όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, είναι και το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να καταφέρουν -ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις- να πείσουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός τους ότι η προσφυγή στην κάλπη είναι αναγκαία, όχι μόνο για την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και για να διαμηνύσουν στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα είναι παρών.

Άνοιγμα στην κοινωνία

Ο Νίκος Παππάς, έχοντας δίπλα του -ως υπεύθυνο της καμπάνιας του- τον Άγγελο Τόλκα από τους ΠΑΣΟΚογενείς, είχε συνάντηση με δημοσιογράφους. Εκεί αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή, αποφεύγοντας μάλιστα να θέσει τον πήχυ σε αυτή τη φάση, σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη την κατά μία εβδομάδα μετάθεση της εκλογής.

«Το χρονοδιάγραμμα ήταν ασφυκτικό για εκλογή προέδρου αρχές Σεπτέμβρη. Θα έρχονταν από τις Νομαρχιακές στο διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου με την άμμο στα πόδια και ένα βότσαλο στην τσέπη». Ο ίδιος δηλώνει ότι η διαδικασία πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και να μην αφορά τα μέλη αποκλειστικά. Επίσης εμφανίστηκε θετικός και σε debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Η ταυτότητα

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα των υποψηφίων, ο Νίκος Παππάς έλεγε ότι από τη διήμερη συνεδρίαση και τις πλατφόρμες των υποψηφίων προέκυψε και η βασική πολιτική διαφωνία. 

Από τη μια πλευρά ήταν ο Τσακαλώτος που μίλησε για την αριστερή ταυτότητα και η Έφη Αχτσιόγλου που χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τον διαχωρισμό Αριστερά - Κέντρο. Από την άλλη πλευρά τοποθετεί τη δική του πρόταση ο Νίκος Παππάς, που διαχωρίζει το ζήτημα της ταυτότητας και της απεύθυνσης στην κοινωνία, σημειώνοντας: «Είμαστε κομμάτι και των κεντρώων και των κεντροαριστερών και των αριστερών στην ταυτότητά μας και απευθυνόμαστε σε όλους τους μετριοπαθείς και κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες».

Ήδη, πάντως, έχουν τηλεφωνηθεί οι Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος για να οριστούν και οι κανόνες της διαδικασίας και να ορίσουν όλοι από έναν εκπρόσωπο για να υπάρξει συντονισμένη εκλογική διαδικασία.

Πάντως, για το βασικό μειονέκτημα της υποψηφιότητάς του, την καταδίκη δηλαδή από το Ειδικό Δικαστήριο, ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε αποφασισμένος να βγει στην επίθεση. «Εγώ έφερα λεφτά στο δημόσιο ταμείο και αν χρειαστεί να στείλεις μήνυμα ότι πρέπει να ξανασυγκρουστείς, θα το κάνεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Άγγελος Τόλκας, επικεφαλής της καμπάνιας του Νίκου Παππά, έδωσε το περίγραμμα της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε σκληρές διπολικές αντιθέσεις που έδειξε η κοινωνία ότι δεν τις θέλει. Δεν χρειάζεται η λογική “ή εσείς ή εμείς”».

Ραγκούσης, Μαντζουράνης, Ακρίτα υπέρ της Αχτσιόγλου

Προ ημερών τάχθηκαν με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Έλενα Ακρίτα, η οποία σε κείμενό της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την Έφη Αχτσιόγλου. Την οποία θα παρακολουθώ στενά και θα κρίνω σε κάθε βήμα της από εδώ και εμπρός. Εννοείται αυτό. Αλλά με την Έφη. Ξεκάθαρα. Μπορεί να κάνω λάθος. Θα δείξει». Αλλά και ο Γιάννης Μαντζουράνης που σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «με σεβασμό στα πρόσωπα και στις θέσεις όλων των υποψήφιιων προέδρων, πιστεύω ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να σηματοδοτήσει καλύτερα τον νέο ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Τη στήριξή του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου έδωσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, λέγοντας ότι «τις περισσότερες πιθανότητες για να μπορέσουμε ξανά να γίνουμε μεγάλο κόμμα και κόμμα κυβερνητικό τις έχει η Έφη Αχτσιόγλου».

Την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου στηρίζει και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σε ανάρτησή του χθες τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανασυστηθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις: «Την Έφη Αχτσιόγλου είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω καλά τα 4 τελευταία χρόνια. Υπηρέτησε την ενότητα με υποδειγματικό τρόπο και ποτέ μα ποτέ δεν έγινε αιτία να πληγωθεί είτε το αξιόμαχο του κόμματός μας είτε η σχέση μας με τους πολίτες».