Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Για την ψήφο των απόδημων ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Πρώτα απ’ όλα βλέπουμε μια υποκρισία από αυτούς που δήθεν ενδιαφέρονται για την ψήφο κάποιων Ελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείουν κάποιους άλλους και αυτοί που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο θα επικυρώσουν τον αποκλεισμό άλλων. Δηλαδή πολύ σωστά γίνεται οτιδήποτε, για να ψηφίσει ο Έλληνας που είναι στην Αυστραλία, στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού, αλλά αυτός που για εποχιακούς λόγους, εργασιακούς ή άλλους λόγους βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του; Δηλαδή για τους Έλληνες του εσωτερικού; Ας έρθει, λοιπόν, διάταξη για να λύνει το θέμα των Ελλήνων του εσωτερικού που αφορά και ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας... ας έρθει η διάταξη να τη στηρίξουμε».

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα σε ό,τι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού και γι’ αυτό και παλεύουμε μέχρι τελευταία στιγμή να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να εκφραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο επιχείρημα περί βουλευτών, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αναλογική εκπροσώπησή τους ανά ήπειρο, το οποίο δυστυχώς δεν αποδέχεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές και τη δήλωση της κ. Αχτσιόγλου ότι δεν αρκεί ο μηχανισμός της εκκένωσης, επισήμανε: «Πολύ σωστά το είπε η κ. Αχτσιόγλου. Το θέμα της εκκένωσης περιοχών βεβαίως εξασφαλίζει ότι αυτοί που είναι σε εκείνες τις περιοχές δεν κινδυνεύει η ζωή τους, στερεί όμως πολύτιμα χέρια σε μια δύσκολη μάχη. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός στα θέματα των εκκενώσεων, άλλο θέμα να εκκενώνεις ένα σπίτι στο οποίο μένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι και άλλο να λες ότι φεύγει ένα χωριό ολόκληρο και δεν μένει κανένας να υπερασπίσει τον τόπο. Και επειδή είμαστε και σε μέρες εθνικά σημαδιακές, ας το δούμε αυτό το πράγμα τι σημαίνει και σε άλλες εθνικές ιστορίες, δηλαδή αυτή η λογική ότι φεύγουμε και τα αφήνουμε όλα πίσω νομίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα».

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους υποψηφίους για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Το θεωρώ μεγάλο λάθος είτε για τα μέλη είτε για τα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει και να υπογράφει κείμενα στήριξης του Α ή του Β υποψηφίου. Αυτό είναι για άλλα κόμματα, δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε καταστατικό και όργανα στο κόμμα και στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων συμμετέχουν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ανοιχτή διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ τηρώ το καταστατικό, το καταστατικό δεν μιλάει για δημόσια στήριξη, λέει για μυστική ψηφοφορία».