Διπλό μήνυμα, ότι… άπαντες αξιολογούνται, αλλά και ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ως εκ τούτου και των αποζημιώσεων στους πληγέντες στο φόντο των πύρινων μετώπων, που ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα 24ωρα και εξακολουθούσαν έως χθες βράδυ να ταλαιπωρούν την Αττική, την Κορινθία και τη Ρόδο κατά μείζονα λόγο, εκπέμπει η κυβέρνηση.

Όπως σας ενημέρωσε από χθες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, καθώς η χώρα εισέρχεται στη διακεκαυμένη ζώνη της αντιπυρικής περιόδου με πρωτόγνωρες συνθήκες, ακόμη και για την καυτή αυτή την εποχή Μεσόγειο. Κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών αξιολογούνται από την κυβέρνηση και τους πολίτες.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με νόημα πως αυτό περιλαμβάνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τους επιτελείς, αλλά και όλους τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, δεν ήταν και η αναφορά του κ. Μαρινάκη για τα κονδύλια, που εγκαίρως από τις αρχές της άνοιξης κατευθύνθηκαν προς τους δήμους στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεων δασοπροστασίας και καθαρισμού, καθώς είναι σαφές πως έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις δημοτικών αρχών που δεν προέβησαν στις προσήκουσες ενέργειες.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου μετέβη χθες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών προκειμένου να δοθεί γρήγορα αποζημίωση στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις φωτιές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, δε, συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του Νομού Αττικής. Εξάλλου -και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»- το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη δώσει σαφείς εντολές στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα και σχέδιο για την Αττική τόσο σε επίπεδο επίσπευσης των αναδασώσεων, όσο και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των μέτρων πρόληψης ενόψει των δύσκολων εβδομάδων που έρχονται.

Κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαρκείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενεργειακής ακρίβειας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο οικονομικής στήριξης των πλέον ευάλωτων, το οποίο, όπως είπε, θα ξεδιπλωθεί κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, πάντως, στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες οργανωτικού χαρακτήρα συσκέψεις για τη «γαλάζια απόβαση» στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Στόχος είναι να καταρτιστούν κλιμάκια αποτελούμενα από υπουργούς, βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη, που θα «οργώσουν» τη Βόρεια Ελλάδα εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για να αποκρούσουν την επιρροή κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία με ορμητήριο νομούς της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας βρήκαν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο.

Σε Ρώμη και Λευκωσία

Όπως έγινε γνωστό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει μεθαύριο Κυριακή 23 Ιουλίου στη Ρώμη κατόπιν πρόσκλησης της Ιταλίδας ομολόγου του, Τζόρτζια Μελόνι, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Την προσεχή Τετάρτη στις 26 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/7