Μήνυμα διαλλακτικότητας έναντι της Ελλάδος επιχείρησε να στείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένοντας ωστόσο ανένδοτος στο Κυπριακό, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Χωρίς να κατονομάζει ρητά την Ελλάδα, αναφερόμενος όμως στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ηγέτες στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Σε αυτές τις συναντήσεις διαπιστώσαμε, μία ακόμη φορά, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, κυρίως με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι αν ανοίξει χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία, οι παρεξηγήσεις θα παραμεριστούν, οι διαφωνίες θα βρουν λύσεις. Το επιτύχαμε αυτό πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Ξεπεράσαμε πόσα εμπόδια που θεωρούνταν ανυπέρβλητα με τους γείτονές μας και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ώστε να έχουμε αυτή την επιτυχία και σήμερα».

Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε περαστικά «στον λαό της Ρόδου και τους Έλληνες γείτονές μας» για τη μεγάλη πυρκαγιά, αναφέροντας ότι η Τουρκία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο Κυπριακό επέδειξε σκληρή στάση, προσκολλημένος στην πάγια τουρκική θέση για αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής -των πραγματικοτήτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος- στη Μεγαλόνησο, που κατά την Άγκυρα οδηγούν στη λύση των δύο κρατών. «Εμείς δεν δραπετεύσαμε ποτέ από μία λύση στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, δεν θα δραπετεύσουμε. Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί, θα την ξαναδείξουμε. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι οι απέναντί μας θα πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση στο πεδίο, αντί να επιμένουν σε εξαναγκασμούς», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του για επαναπροσέγγιση με τη Δύση, δίνοντας συνέχεια στην αλλαγή πολιτικής που ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ζήτησε ένταξη στην ΕΕ. «Είμαστε αισιόδοξοι από τις συνομιλίες που είχαμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Σε βασικά κεφάλαια, όπως η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στους συμπολίτες μας, θέλουμε πλέον να έχουμε πρόοδο».

Όπως παρατηρούσαν όμως πολιτικοί σχολιαστές στη Τουρκία, το άνοιγμα αυτό δεν έχει τη μορφή ικεσίας προς την ΕΕ να αποδεχτεί ως μέλος την Τουρκία, αλλά της επιθυμίας για συνεργασία. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αναμένει υπό τις παρούσες συνθήκες ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό που απασχολεί τον Ερντογάν είναι η Τελωνειακή Ένωση που σημαίνει χρήμα για την Τουρκία της οικονομικής κρίσης και να λυθεί το εκρηκτικό πλέον πρόβλημα με τις μαζικές απορρίψεις θεωρήσεων εισόδου προς τους Τούρκους πολίτες από τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή