Μέσα σε ελάχιστες ώρες ήρθε να επιβεβαιωθεί από μια άτυπη ενημέρωση της ΝΔ η πληροφορία που αποκάλυψε πρώτο το parapolitika.gr, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε λάβει την οριστική απόφαση για την απόδοση του γαλάζιου χρίσματος στον Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής Παράταξης για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής. «Ο υφυπουργός Άμυνας, Νικος Χαρδαλιάς, επέστρεψε από τα στρατόπεδα τα οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας και είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο» ανέφεραν μεταξύ των άλλων κυβερνητικά στελέχη το απόγευμα της Κυριακής.

Είχε προηγηθεί ένα πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού το πρωί του Σάββατο προς τον απερχόμενο υφυπουργό Άμυνας και μια συνάντηση το βράδυ της ίδιας μέρας ανάμεσα στον Γιάννη Μπρατάκο και τον Νίκο Χαρδαλιά στο Μαξίμου. «Ο πρόεδρος σε επιτάσσει» ήταν μεταξύ σοβαρού κι αστείου η φράση με την οποία ξεκίνησε την κουβέντα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφού προηγουμένως είχε «καεί» η υποψηφιότητα Παπανικολάου.

Σήμερα το πρωί υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Άμυνας, με τον πρώτο να εύχεται «καλή δύναμη» στον δεύτερο, αποσαφηνίζοντας του, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θα βρίσκεται δίπλα του στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Μετά το πρωινό τηλεφώνημα του Μητσοτάκη η σκυτάλη δόθηκε στους Σταύρο Παπασταύρο και Γιάννη Μπρατάκο για τα περαιτέρω. Επειδή κρίθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος, αύριο κι ολας (όπως πρώτο αποκάλυψε το parapolitika.gr) κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα ανακοινώσει και επισήμως την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτακη να στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.

Την επομένη και πάντα όπως προκύπτει από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές (μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο) αναμένεται το χρίσμα να επιβεβαιωθεί και με μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση Μητσοτάκη - Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας και του παρασκηνίου που προηγήθηκε αυτών, εκείνο που σημειώνουν οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, να στηριχθεί με κάθε τρόπο η επιλογή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως τις επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί η άσκηση πίεσης προς τα κομματικά στελέχη, που μέχρι πριν, κινούνταν στους κόλπους της Περιφερειακής Παράταξης Πατούλη. Στο πλαίσιο αυτό ρόλο θα αναλάβουν εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά και οι Παύλος Μαρινάκης (Γραμματεας της ΝΔ), Στέλιος Κονταδάκης (γενικός διευθυντής της ΝΔ) και φυσικά ο Γιάννης Μπρατάκος, που ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα τηλεφωνήματα. Κεντρικό ρόλο τόσο σε παρασκηνιακό, όσο και εκτός παρασκηνίου επίπεδο, αναμένεται να έχει και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, που για τους γνωρίζοντες είναι ο «ηθικός αυτουργός» της επιλογής Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Πατούλης φώναξε τον συνδυασμό του

Στο  μεταξύ ο νύν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, φώναξε αργά το βράδυ της Κυριακής τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του, για μια πρωτη αποδόμηση της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους να επαναβεβαιώνουν δια της υπογραφής ενός κειμένου, την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του.