Γκρίνια επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τον ράθυμο τρόπο πολιτικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και τον στενό έλεγχο σε όλα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει η εικόνα της πολιτικής αποδιοργάνωσης. Μεσαία και ανώτερα κομματικά στελέχη τού καταλογίζουν ότι με τη λογική του απόλυτου και ασφυκτικού κρησαρίσματος σε όλα τα επίπεδα καθυστέρησε τραγικά στις επιλογές υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χάνοντας το πλεονέκτημα που απέκτησε από τη δίνη αναζήτησης αρχηγού στην οποία μπήκε τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν, η λογική του συστήματος Ανδρουλάκη να «ελέγξει» το κόμμα σε όλα τα επίπεδα έχει φρακάρει πλήρως το κόμμα και δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα. Με το μέτωπο της Δυτικής Ελλάδας να κλείνει χθες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σπύρου Σκιαδαρέση, το κενό παραμένει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μόλις τρεις εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των συνδυασμών.

Όμως ασαφές είναι ακόμη το ζήτημα της υποψηφιότητας στη Θεσσαλονίκη, καθώς η μετεκλογική σύγκρουση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Καστανίδη έχει δημιουργήσει απορρύθμιση στο στελεχικό δυναμικό. Ήδη ένας δυναμικός αντιδήμαρχος της εποχής Μπουτάρη, από όπου προήλθε και ο Κώστας Ζέρβας, ο Σπύρος Πέγκας, πήρε το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα στηριχτεί η υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, εκ των πιο στενών συνεργατών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην Αθήνα, παρά την ισχυρή στήριξη από 70 και πλέον προσωπικότητες, ανάμεσά τους οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, ο Χάρης Δούκας αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εμπλουτισμό του συνδυασμού του με πρόσωπα που έχουν εμπειρία από τον Δήμο της Αθήνας. Τα μέλη της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου, «Αθήνα είσαι εσύ», σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν εξαιρετική απροθυμία να πλαισιώσουν την υποψηφιότητα Δούκα και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν στελέχη με γνώσεις της ανθρωπογεωγραφίας του δήμου να «τρέξουν» στις εκλογές. Να σημειώσουμε ότι ο Παύλος Γερουλάνος το 2019 έλαβε το 13,19% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό από το 6,86% που ήταν η επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Αίσθηση επίσης προκαλεί ότι σε μια περίοδο οπου η πολιτική επικαιρότητα χαλαρώνει και επομένως μια πιο δυναμική παρουσία ίσως είχε χώρο προβολής στα Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να απουσιάζει από το προσκήνιο αρκετές μέρες τώρα…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»