Η αλλαγή στην εικόνα του κράτους, η επαγγελματική επαγρύπνηση των δημόσιων λειτουργών με αξιολόγηση παντού, η σαρωτική αλλαγή στον τρόπο προστασίας των δασών, η πρόσληψη των επικεφαλής κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου και η προώθηση της παρουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό αποτελούν μια καυτή ατζέντα θεμάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τη Βουλή τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Τα «κύματα» προβλημάτων που σκάνε καθημερινά έχουν πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο και οι βαθιές τομές και αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας σημαντικών κρατικών δομών. Οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρέπει να είναι συνεχείς, καθώς προβλήματα αναφύονται συνεχώς και φαίνεται πια ότι η δεκαετής μάχη με τα μνημόνια και η τριετία της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης συνέβαλαν στην καθυστέρηση σε απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη το κράτος για να λειτουργεί στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πληθωρισμός

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει τις κατευθύνσεις και τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, ειδικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα, ώστε να ανεβεί στη ΔΕΘ με πειστικές απαντήσεις. Από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου θα αναφερθεί και στις μεγάλες τομές που χρειάζεται το κράτος. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα περιγραφούν στη ΔΕΘ και αναμένεται να προωθηθούν μέσα στο φθινόπωρο. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου σε πολλές περιοχές της χώρας, τα περιαστικά άλση και δάση, καθώς και οι ευθύνες που δεν αναλαμβάνουν οι δήμοι, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση την οποία πλήρωσε ακριβά φέτος η χώρα με την καταστροφή περισσότερων από 500.000 στρεμμάτων μέσα σε 1 μήνα.

Διαχείριση

Η κλιματική αλλαγή ουσιαστικά αναγκάζει όλες τις χώρες να πάρουν μέτρα και όπως αποδείχθηκε η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας δεν επαρκεί, καθώς χρειάζεται μια άλλου τύπου προσέγγιση στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Οι mega fires του Ιουλίου, εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβάλλουν την ανάγκη οργανωμένης διαχείρισης των δασών και την αποδοχή μιας λελογισμένης οικονομικής δραστηριότητας εντός τους, μέσα από την παροχή κινήτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, έκανε λόγο για «παραγωγικά δάση», με την ενθάρρυνση παραγωγικών οικονομικά δράσεων με την εκμετάλλευση της δασικής βιομάζας, που μπορεί να αποφέρει έσοδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τους συνεργάτες του ασχολούνται συστηματικά με στόχο να εμφανιστεί η πρότασή τους το φθινόπωρο. Βασική παράμετρος θα είναι η νομοθετική πρόβλεψη, ότι η απομάκρυνση της βιομάζας δεν θα επιτρέπεται μόνο στους δασικούς συνεταιρισμούς, αλλά και σε ιδιώτες και μάλιστα με επιδότηση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί για καθαρισμό δασών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας ή εγκαταλελειμμένα, όπως είναι αρκετά στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου έχουν διαλυθεί οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Στο θέμα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται για την υλοποίηση ενός μέτρου που συζητείται έντονα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τώρα η τεχνολογία είναι «πιο έτοιμη» από ποτέ, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό η Νίκη Κεραμέως και οι συνεργάτες της στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζουν νέο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με την υλοποίηση επιτέλους τής one step υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό η συμπλήρωση και η έρευνα δικαιολογητικών ή άλλων εγγράφων, καθώς και σφραγίδων, από υπηρεσίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας θα γίνονται από τους υπάλληλους, ώστε να καταστεί περιττή η φυσική παρουσία των πολιτών. Μάλιστα θα προβλέπεται νομοθετικά ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ή των αιτημάτων των πολιτών θα πρέπει να έχει εύλογο χρονικό όριο. Στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση καταβολής αποζημίωσης σε πολίτες που δεν έχουν ικανοποιηθεί εμπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο των μη κρατικών πανεπιστημίων και μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες, που θα «τελεσφορήσουν» μετά το 2028, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και οι επιτελείς του σχεδιάζουν την προσεκτική χρήση κάθε δυνατότητας που δίνει το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Διεθνείς Συνθήκες που επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας.

Παραρτήματα

Αναμένεται λοιπόν η νομοθέτηση, εντός φθινοπώρου, της δυνατότητας δημιουργίας παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων, σε καθεστώς πλήρους ισοτιμίας με τα ελληνικά ιδρύματα, αλλά και με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας βάσει όσων θα προσδιορίσει η αρμόδια Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μέσα στον Σεπτέμβριο -και αφού βγει στη διαβούλευση- αναμένεται να κατατεθεί και το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Εργασίας, με την άρση της οριζόντιας παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται και την προώθηση φορολογικής παρακράτησης στα έσοδα.