Με «μπαράζ» μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών φιλοδοξεί να μπει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο δεύτερο εξάμηνο της νέας της θητείας, με το νέο δηλαδή έτος.

Διαβάστε ακόμα: Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το 2024: Τα ''Π'' παρουσιάζουν τις κομβικές μεταρρυθμίσεις όλων των υπουργείων για την επόμενη χρονιά


Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το 2024

Τα πρώτα νομοσχέδια του 2024 είναι ήδη έτοιμα και θα εισαχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλιστα είναι να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, ώστε για παράδειγμα νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η επιστολική ψήφος και τα ιδιωτικά ΑΕΙ να ψηφιστούν από περισσότερα κόμματα και από τη μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου.


Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Το πρώτο νομοσχέδιο -που παρέμεινε μέχρι χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση έχοντας λάβει περισσότερα από 1.700 σχόλια- αφορά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.


Η επιστολική ψήφος

Ακολουθεί το νομοσχέδιο που καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, που θα ισχύει μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα και θα εφαρμοστεί αρχικά στην ευρω-κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο είναι από χθες –και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου– σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα εξής: Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα.

Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.


Τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας

Ακολουθούν δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας: Αυτό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση, που προβλέπει την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), ενώ ειδικά τα ΙΕΚ θα εξελιχθούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ). «Η στήριξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται από την προπαραμονή των Χριστουγέννων στο Opengov και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, ώστε να εισαχθεί αμέσως μετά προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που έχει ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων και πολιτικών αντεγκλήσεων, είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», μια «πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Με το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζουν πολλά στα δημόσια ΑΕΙ, από τη διευκόλυνση ενός πανεπιστημίου να ιδρύει νέα τμήματα έως τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Έρχεται πριν τις ευρωεκλογές η ψήφιση χωρίς κομματική πειθαρχία από τη ΝΔ - Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για το 2024


Μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εισαχθεί επίσης προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, καθώς και εκείνο με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που περιλαμβάνει υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας με κάμερες για τα γήπεδα Super League και Basket League, ηλεκτρονικό εισιτήριο και ταυτοποίηση για όλους τους φιλάθλους, επιβολή με αυτοματοποιημένο τρόπο κυρώσεων για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών, κ.ά.

«Στις 12 Φεβρουαρίου όταν θα ανοίξουν τα γήπεδα θα πρέπει να ανοίξουν με τις προδιαγραφές που έχουμε πει και έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Βρούτσης ποιες ποινές θα ισχύουν», τόνισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν νωρίτερα» τα γήπεδα με θεατές.