Η Ελληνική Αστυνομία υποτίμησε τη σοβαρότητα και την έκταση του κινδύνου και δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει το τάγμα θανάτου των Κροατών. Σε αυτή την παραδοχή προχώρησε, μετά τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Οικονόμου, και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και θα αποδοθούν ευθύνες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, για την ώρα, τηρείται στάση αναμονής έως την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, πάντως, αφήνουν να διαρρεύσει ότι έρχονται καρατομήσεις και άλλων στελεχών της Αστυνομίας, αφού όσο ξετυλίγεται το κουβάρι, τόσο στο κάδρο ευθυνών μπαίνουν περισσότερα άτομα, που σε διάφορες φάσεις είχαν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, αλλά δεν κατάφεραν να παρέμβουν αποτελεσματικά ώστε να αποτραπεί η θλιβερή κατάληξη.

Καρατομήσεις στην Αστυνομία προανήγγειλε ουσιαστικά και ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, καθώς έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. (Σκάι). «Αναμφίβολα υπάρχει λάθος. Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία την Αστυνομίας. Αυτό που πρέπει, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες», τόνισε.

Ερωτηθείς για την αυστηρότητα των ποινών, σημείωσε ότι είναι επαρκής, αφού η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ποινή ισοβίων. Παρέπεμψε, δε, στην πρόσφατη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, λέγοντας ότι «έπεσαν πολλά ισόβια στη δίκη αυτή» και εξήγησε ότι από μόνη της η αυστηρότητα μιας ποινής δεν φτάνει για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας. «Το ζήτημα είναι να είσαι αποτελεσματικός στην καταστολή και να συλλαμβάνονται οι δράστες», κατέληξε ο υπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή