16 Αυγούστου 2023! Μια μέρα που ίσως μνημονεύεται στο μέλλον ως ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια μέρα που ζητούσαν για πολλά χρόνια οι Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι απαιτούσαν από τους πολιτικούς ηγέτες τους να αναλάβουν δράσεις ανάλογες με εκείνες της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του ’80 στην Αγγλία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας (του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ), σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο (αλλά και η ελληνική κοινωνία) από τη δράση «οργανωμένων στρατών βίας», που έχουν βρει πεδίο δράσης στους συνδέσμους οπαδών -και όχι μόνο.


Όπως ενημέρωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη -μέρα διεξαγωγής του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»- με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και κατόπιν θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης. 


Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τολμά να πράξει ό,τι δεν τόλμησε άλλος Έλληνας πρωθυπουργός στο παρελθόν. Κακά τα ψέματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί… καυτή πατάτα για όλες τις κυβερνήσεις, με τους περισσότερους πολιτικούς να προσπαθούν να την ξεφορτωθούν από τα χέρια τους για να μην έρθουν σε συγκρούσεις με τους πανίσχυρους, οικονομικά, ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι με ευχολόγια το πρόβλημα δεν λύνεται. Και δηλώνει αποφασισμένος να μπει μια για πάντα τέλος στη «δικτατορία του μίσους και του τυφλού φανατισμού», που σκορπά τον τρόμο και την οδύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς να υπολογίζει το παραμικρό πολιτικό κόστος.

Η προσωπική σχέση με τον Τσέφεριν

Το σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τα λάθη που οδήγησαν στον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη. Αντιλαμβάνεται όμως καλύτερα από τον καθένα, ως φίλαθλος και λάτρης του ποδοσφαίρου, ότι το «καρκίνωμα του μίσους» είναι βαθιά ριζωμένο και απαιτεί συντονισμένες και δύσκολες δράσεις για να καταπολεμηθεί. Οι Κροάτες χούλιγκαν, άλλωστε, είχαν την αμέριστη συμπαράσταση Ελλήνων ομολόγων τους για να βυθίσουν τη Νέα Φιλαδέλφεια στο πένθος το βράδυ της Δευτέρας. 
Ένα από τα μεγάλα όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον δύσκολο αγώνα που ξεκινά, είναι οι πολύ στενές προσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Γιατί το περίφημο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου αποτελούσε ιστορικά την καλύτερη δικαιολογία για να πετούν οι πολιτικοί… την μπάλα στην εξέδρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή