Ραγδαίες προβλέπονται οι εξελίξεις στην Αστυνομία και στον τομέα εσωτερικής ασφάλειας μετά το επιχειρησιακό «Βατερλώ» στην αντιμετώπιση της καταδρομικής επιχείρησης των νεοναζί χούλιγκαν «Bad Blue Boys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που έφθασαν ανενόχλητοι οδικώς από την Κροατία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας, σε ένα «ραντεβού θανάτου» με οπαδούς της ελληνικής ομάδας, με αποτέλεσμα ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής να χάσει τη ζωή του.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και εκνευρισμένος όχι μόνο για τα τελευταία γεγονότα, αλλά και για τα όσα πληροφορείται σχετικά με την κατάσταση και την επιχειρησιακή δυνατότητα, τη συνοχή και τον επαγγελματισμό ανώτατων και ανώτερων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Ν. Φιλαδέλφεια, γεγονός καθόλου τυχαίο, φέρεται να ενημερώνεται συνεχώς από τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Οικονόμου, για την πορεία της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην Αστυνομία, υπό την εποπτεία του πολύ έμπειρου στα διοικητικά αντιστρατήγου και επιτελάρχη Ελ. Γκαρίλα, για την απόδοση ευθυνών σε αξιωματικούς της Αστυνομίας για το «φιάσκο». Αλλά όχι μόνον αυτό.

Ο πρωθυπουργός έχει συνεχή συνεργασία και με στενούς συνεργάτες του στο Μαξίμου για δομικές αλλαγές στην Αστυνομία και στο περιβάλλον της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που υπερβαίνουν τα πρόσωπα και το συγκεκριμένο γεγονός. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε οριστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, των δομών, των τομέων ευθύνης και των λειτουργιών (οργανογράμματα) που σχετίζονται με την Αστυνομία και την ασφάλεια της χώρας. Το μοντέλο που λαμβάνει υπόψη του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακολουθεί το βρετανικό πρότυπο των υπηρεσιών ασφαλείας και της Σκότλαντ Γιαρντ, έχοντας πλέον πεισθεί και εκ των συνθηκών ότι οι δομές ασφαλείας της Ελλάδας, πέρα από την ικανότητα και τη δυνατότητα των προσώπων, έχουν να κάνουν με ξεπερασμένες και παρηκμασμένες υπηρεσιακές λειτουργίες.

«Θα αλλάξουν όλα στην Αστυνομία» με συγκεκριμένες εντολές Μητσοτάκη, είναι το μήνυμα που δίδεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και παρά τα τελευταία δραματικά γεγονότα με την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που δημιουργούν συνθήκες αναξιοπιστίας για το σύστημα δημόσιας ασφάλειας της χώρας, ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι προετοιμασμένος - υπάρχει προεργασία σε βάθος για τη φάση μετάβασης του ρόλου και της διάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και δομών, με διαφορετικά οργανογράμματα.

«Η κρίση ως ευκαιρία» είναι η επωδός που και στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηρίζει τις σκέψεις και τις επιλογές του, καθώς, πέραν της απόδοσης ευθυνών, επιθυμεί να δώσει μόνιμες λύσεις στα προβλήματα και στις δυσλειτουργίες του συστήματος ασφαλείας της χώρας. Η διαφορά είναι ότι αποφάσεις και αναδιαρθρώσεις που θα εξαγγέλλονταν σε επόμενη φάση εντός της τετραετίας, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις αλλά και το κλίμα ανασφάλειας και απειλών, ως προς τη δυνατότητα αποτροπής, που δημιουργείται μέσα από την απώλεια αξιοπιστίας της επιχειρησιακής δεινότητας της ΕΛ.ΑΣ., με την υπάρχουσα δομή, επισπεύδονται. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η εσπευσμένη επιστροφή του υπουργού Επικρατείας, Μ. Βορίδη, στην Αθήνα και η τηλεοπτική του παρουσία το πρωί της Πέμπτης, όταν, μεταξύ άλλων, μίλησε για διερεύνηση «συστημικών δυσλειτουργιών και αποτυχιών» στη διάρθρωση της Αστυνομίας και όχι μόνο για υπηρεσιακές, προσωπικές ευθύνες.

Έρευνα

Οι παραπάνω προβληματισμοί, φυσικά, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένους αξιωματικούς για τους χειρισμούς στη Ν. Φιλαδέλφεια, που ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της έρευνας που εξελίσσεται. Από τις πρώτες δηλώσεις σχετικά του κ. Οικονόμου ανακοινώθηκε η απομάκρυνση από τη θέση τους επτά αξιωματικών της Αστυνομίας, του επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών) και περιφερειακών αξιωματικών της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη διαδρομή που ακολούθησαν οι προερχόμενοι από την Κροατία χούλιγκαν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Στο επίκεντρο της έρευνας, που συνεχίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, 15-20 ανώτεροι και ανώτατοι επιτελικοί και επιχειρησιακοί αξιωματικοί της Αστυνομίας, σε κεντρικό επίπεδο στη ΓΑΔΑ και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, χωρίς όμως να θεωρείται πιθανό οι κυρώσεις να φθάσουν στον αρχηγό και τον υπαρχηγό του Σώματος. Παράλληλα, πάντως, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. μέσα στους επόμενους μήνες, χωρίς επί του παρόντος να έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 12/8